Издвајамо Регион

СРПСКИ РАДНИЦИ ПРЕВАРЕНИ У СЛОВЕНИЈИ ЗА 50.000 ЕВРА: Словенци претили да ће им ПОЛОМИТИ КОСТИ!

Фото: Pixabay.com

Више од 40 српских грађевинаца четири месеца је радило на градилишту у Немачкој за словеначку фирму „Ферчец ЈД“, која им за то није платила скоро ни евра! Бахати словеначки послодавци остали су дужни нашим радницима преко 50.000 евра и немају намеру да им исплате тај новац.

Што је најгоре, када су српски грађевинци у једном тренутку прекинули посао и затражили од словеначких газда да им плате оно што дугују, они су запретили да ће им поломити све кости ако се не врате на скелу. Наши насамарени радници, после праве голготе, вратили су се почетком децембра у Србију без пребијеног динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Гомила лажи

Према речима Ивана Чамагића, који је био шеф нашим грађевинцима у Немачкој и који је и сам преварен, српски грађевинци су од почетка септембра до краја новембра радили буквално за џабе и то у ненормалним условима.

Словеначка фирма „Ферчец ЈД“ понудила је српским радницима посао на градилишту у немачком граду Швандорфу за девет евра по сату, уз обећање да ће средити све потребне папире. Радници су отишли у Немачку 9. септембра, али су тамо доживели прави пакао. На крају су нам остали дужни више од 50.000 евра – каже Чамагић и описује кроз какве муке су прошли српски радници у Немачкој:

– У Немачкој су нас шетали на пет градилишта, радили смо по цео дан, живели у ненормалним условима, спавали на сунђерима, а када је дошао дан исплате, нисмо добили ништа. Нису нам дали чак ни аванс да купимо себи храну. Радили смо тако месецима без новца, сменило се тамо нас више од 40 у неколико смена, све док нам није пукао филм. Тада сам као шеф градилишта јавио власнику фирме „Ферчец ЈД“ Ивану Ферчецу да обустављамо рад и да се враћамо у Словенију – додаје Чамагић.

Он објашњава да тек тада настаје права драма:
– Ферчец ми је дословце рекао да ће нам он и његови сарадници поломити све кости ако напустимо градилиште и ако се вратимо у Словенију. Ипак, одлучили смо да прекинемо рад и кренули у Словенију, право код Ферчеца у фирму да тражимо своје муком зарађене паре. Када смо дошли код њега, он ме је физички напао и запретио ми да ће ме убити и уништити моју породицу, јер сам допустио да радници напусте посао. Потом ме је лажно пријавио полицији да сам му украо ауто. Срећа да сам као шеф градилишта имао пуномоћ за то возило, иначе бих вероватно завршио у затвору – рекао је наш саговорник.

Чамагић каже да су српски радници покушали да пријаве цео случај словеначкој полицији и нашој амбасади у Љубљани, али да им нико није помогао.
– Временом смо схватили да нећемо извући свој новац, а остали смо без хране, смештаја, пара, буквално на улици, по зими. Позвао сам пријатеља у Србији, који је после неколико дана дошао по нас и некако нас пребацио кући. Имамо гомилу доказа да смо преварени, али сумњам да ћемо успети да наплатимо и евро од онога што смо крваво зарадили – каже за Информер на крају разговора Чамагић.

Ненормални услови

У Немачкој су нас шетали на пет градилишта, радили смо по цео дан, живели у ненормалним условима, спавали на сунђерима, а када је дошао дан исплате, нисмо добили ништа
Иван Чамагић, један од преварених радника.

Амбасада: Испитујемо случај

Екипа Информера јуче је контактирала амбасаду Србије у Словенији не би ли покушала да се информише о овом случају и сазна шта се све дешавало са нашим радницима. Међутим, нико од надлежних није био детаљно упознат са овим проблемом.
– Мораћемо да поверимо све детаље и чињенице, па уколико сазнамо нешто више, одмах ћемо вас обавестити – љубазно су нам поручили радници наше амбасаде у Словенији након што су нам тражили да оставимо контакт телефон и личне податке.

 

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Е.И./Информер.рс