Регион Русија Свет Србија

СТРАВИЧАН ПРИТИСАК! ВАШИНГТОН НАРЕДИО ПЕНТАГОНУ: Попишите РУСКО ОРУЖЈЕ у Србији!

Фото: Јутјуб

Амерички конгрес затражио од министра одбране САД анализу сарадње земаља балкана са Русијом. Захтев обелодањен после само седам дана од сусрета Вучића и Путина у Москви

Забринути због ширења руског утицаја, амерички Конгрес затражио је од Пентагона анализу безбедносне сарадње сваке земље Западног Балкана са Русијом, а посебна пажња у овом извештају, како предвиђају аналитичари, несумњиво ће бити посвећена Србији. Јер, она није чланица НАТО, а њена војнотехничка сарадња са Москвом јача.

Осим анализе за нашу земљу, шефу Пентагона Џејмсу Матису, са Капитол хила наложено је да припреми рапорте везане и за Босну и Херцеговину, Косово и Македонију, а у њима, између осталог, треба да се нађе детаљан списак руског оружја и војне опреме и технологије у вредности већој од милион долара које су ове земље купиле или добиле од 2012. до данас. А Србији је током ове године из Москве стигло шест „мигова 29“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Џејмс Матис

Захтева се, такође, „опис учешћа снага безбедности“ сваке од ових земаља у обуци или војној вежби са Русијом, од 2012. године, опис свих споразума о безбедносној сарадњи са Русијом и преглед обавештајне сарадње са Москвом. Уз ово, амерички секретар одбране треба да обави и представи „скрининг“ безбедносне сарадње балканских земаља са САД и НАТО.

Како је објашњено у документу Конгреса, циљ њихових захтева је да Америка има увид колико безбедносна сарадња између сваке од земаља Западног Балкана и Руске Федерације утиче на безбедносне интересе САД, Северноатлантски савез, државе Западног Балкана, и сваку чланицу НАТО која се граничи са неком земљом овог региона.

Захтеви упућени Матису објављени су само седам дана после посете Москви српског председника Александра Вучића током које се разговарало и о наставку војнотехничке сарадње наших двеју земаља.

Међутим, по речима војног аналитичара Мирослава Лазанског, у „задатку“ који је добило министарство одбране САД, нема ничег необичног, јер се оваква врста анализе ради сваке године. Ипак, он додаје да се свесно „циља“ Србија пошто је познато да на Западном Балкану она највише војно сарађује са Русијом.

– Нема ту ништа више од покушаја суптилног и психолошког притиска на Србију као војно неутралну земљу и зато не верујем да ће бити неких последица. Па шта ако имамо војне вежбе са Русијом, више их имамо са НАТО, а оружје од Русије купују и чланице НАТО: Грчка, Мађарска, Румунија, Чешка.., и шта сад? – наводи Лазански.

Хоће ли се извештај Пентагона, кад се буде нашао пред Конгресом, преточити у неку конкретну политичку одлуку Вашингтона која ће се тицати Србије, према оцени Александре Јоксимовић, председнице Центра за спољну политику, зависиће од садржаја анализе. Она указује да је упадљиво да се тражи извештај о земљама нашег региона које нису чланице НАТО, јер се не наводе Албанија и Црна Гора.

– У оба дома Конгреса, републиканци који су већина, имају оштар однос према Русији, што се види и по истрази о потенцијалном руском утицају на Трампову прошлогодишњу кампању. Дакле, под лупом је све што има везе са Русијом и мери се количина утицаја и једне и друге стране свуда у свету – каже нам Јоксимовићева.

Извор: Novosti.rs