Свет

ТАЈНО КОПАЛИ ТУНЕЛЕ У ЛЕДУ ЗА НАПАД НА МОСКВУ: Откривена америчка нуклеарна база на Гренланду

Тајна, напуштена нуклеарна база на Гренланду, коју су Сједињене Америчке државе користиле током Хладног рата, појавила се после топљења због глобалног загревања.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уколико лед настави да се отапа овом брзином, токсични отпад могао би да заврши у мору. База „Камп Сентчури“ са првим мобилним нуклеарним генератором, отворена је 1959. године.

It’s all the carcinogenic toxins going into the ocean I’m concerned about.

Posted by Dave Winx on Monday, December 25, 2017

У бази је радило 200 припадника америчке војске. Сама база имала је три километра подземних тунела који су били укопани дубоко у лед.Ова база била је од посебно значајна за Америку 1967. године у време Хладног рата.

Чак ни влада Данске, на чијој се тадашњој територији налазила база није знала шта је њена права сврха. У кампу је развијан тајни пројекат „Ледени црв“ којим би Америка могла кроз ледене тунеле да испали нуклеарне ракете на СССР.

Научни тим америчке базе имао је план да тунелима из „Сентчурија“ омогући испаљивање 600 ракета које би могле да погоде циљеве у Москви.

Међутим, због отапања леда, морали су да затворе базу, али је остало 9.200 тона хемијског отпада испод леда. Постоји опасност да ова огромна количина опасног отпада, који изазива канцер код људи, заврши у води око базе, азатим се струјама рашири и даље.

Отпад је закопан испод леденог зида од 35 метара, али научници сматрају да би због глобалног загревања, цео зид могао да нестане у наредних 75 година.

Ова база могла би да створи тензије на релацији САД-Гренланд-Данска и да представља мулти-национални али и мулти-генерацијски проблем. Пентагон је већ најавио да ће америчка влада да „сарађује са Данском и Гренландом око решавања овог проблема“.

Greenland's receding icecap to expose top-secret US nuclear project: A top-secret US military project from the cold war…

Posted by A'Teana Amore on Monday, February 13, 2017

Доналд Трамп, председник САД један је од поборника идеје да је глобално загревање мит. Због тога је одлучио да се Америка повуче из Париског споразума о климатским променама.

 

Извор: Kurir.rs/Independent