Свет

СВЕТ У СТРАХУ, одлука о Јерусалиму могла би да доведе до ЕКСПЛОЗИЈЕ ТЕРОРИЗМА И СВЕТСКОГ РАТА!

Уочи најављене одлуке америчког председника Доналда Трампа о признавању Јерусалима као престонице Израела, многе земље и светски званичници изражавају данас забринутост због могућих последица таквог потеза по регион и свет

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао је данас да је „цео свет против“ Трамповог признавања Јерусалима за израелску престоницу и пресељења америчке амбасаде у тај град што би, упозорио је, било „страшна грешка“, преноси АП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такав потез не би донео никакву стабилност ни мир, већ пре хаос и нестабилност, упозорио је шеф турске дипломатије уочи почетка састанка са америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном у седишту НАТО-а у Бриселу.

Турски дипломата је истакао да на Трампову најављену одлуку реагује цео свет, а не само муслимански свет, напоменувши да је о том питању и раније разговарао с Тилерсоном и да планира да о томе са њим поново разговара.

Британски министар спољних послова Борис Џонсон рекао је да је забринут због најављеног Трамповог саопштења јер, како је навео, Британија сматра да би Јерусалим требало да буде део коначног договора између Израелаца и Палестинаца, преноси Ројтерс.

Ирански врховни вођа, ајатолах Али Хамнеи, рекао је да је намера САД да преселе амбасаду из Тел Авива у Јерусалим знак америчке „неспособности и неуспеха“.

Сиријска влада осудила је најављено Трампово признање Јерусалима као „кулминацију злочина узурпирања територије Палестине и расељавања палестинског народа“, јавља државна новинска агенција САНА позивајући се на изворе у Министарству спољних послова.

У међувремену, главни палестински представник у Британији Мануел Хасасијан рекао је за Би-Би-Си радио да ће Трамп заправо „објавити рат“ Блиском истоку, милијарду и по муслимана и стотинама милиона хришћана, ако призна Јерусалим као престоницу Израела

– Ако каже оно што намерава да каже, а то је да је Јерусалим престоница Израела, то ће значити пољубац смрти за решење о две државе – рекао је Хасасијан, додавши да муслимани и хришћани неће прихватити да им светиње буду у потпуности под влашћу Израела.

Папа Фрања је, у обраћању Палестинцима уочи Трамповог најављеног саопштења о Јерусалиму, рекао да је „признавање права свих народа“ на светој земљи примарни услов за дијалог.

Папа, који је јуче разговарао са палестинским председником Махмудом Абасом о актуелној кризи, то је данас рекао групи Палестинаца који учествују у међуверском дијалогу са Ватиканом.

Немачка је, такође, изразила забринутост да би на Блиском истоку могло да дође до избијања насилних сукоба након навода да ће председник САД признати Јерусалим за престоницу Израела.

Министарство спољних послова у Берлину је, у саветима за немачке држављане који намеравају да посете Израел и палестинске територије навело: „Од 6. децембра 2017. могуће су демонстрације у Јерусалиму, на Западној обали и у појасу Газе. Не могу се искључити ни насилни сукоби“, пренео је Ројтерс.

Амерички званичници најавили су да ће председник САД данас признати Јерусалим за престоницу Израела и Стејт департменту издати налог да почне вишегодишњи процес пресељења америчке амбасаде из Тел Авива у свети град.

Неименовани званичници кажу да ће признавање Јерусалима као израелске престонице бити признавање „историјске и садашње реалности“, а не политичко саопштење, преноси АП.

Они указују да се готово све агенције израелске владе и парламент Израела налазе у Јерусалиму, а не у Тел Авиву, где се пак налази амбасада САД и амбасаде других земаља.

Пресељење америчке амбасаде, које је Трамп обећао током предизборне кампање и на чијем спровођењу инсистира, неће се реализовати одмах, напоменули су исти званичници.

Америчко признање Јерусалима као престонице Израела угрозило би мировне напоре Беле куће на Блиском истоку, упозорио је јуче палестински председник Махмуд Абас.

Могућност да САД признају Јерусалим као престоницу Израела коментарисао је јуче и турски председник Реџеп Тајип Ердоган, који је упозорио да ће, у том случају, Турска бити приморана да прекине све дипломатске односе са Израелом.

Данас је и потпредседник турске владе Бекир Боздаг упозорио да ће најављена одлука САД о признавању Јерусалима као престонице Израела гурнути тај регион и свет у „огањ коме неће бити краја“.

Француски председник Емануел Макрон пренео је јуче америчком председнику забринутост због могућности да би САД могле једнострано да признају Јерусалим као престоницу Израела, саопштено је из Макроновог кабинета.

Извор: Tanjug