Издвајамо Русија

Убица крстарећих ракета „Бук-М3“ затвара небо изнад Курска

Дивизион ракетног система 9K317M Бук-М3 има способност да једновремено нападне 36 ваздушних циљева у радијусу 70км по даљини, и 35 км по висини! При томе, вероватноћа уништења циља са једном ракетом је готово 1/1 (циљ величине ловачког авиона), док је код крстарећих ракета тај однос око 1/0.8

Како преноси медијски портал ТАСС 53. бригада противваздухопловне одбране која се налази у саставу Западног војног округа, ускоро ће добити значајно појачање. Наиме, у наоружање ове бригаде, чије седиште се налази у граду Курск, улази најновији противваздухопловни ракетни систем 9K317M  Бук-М3.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министарство одбране је медијима пренело информацију да ће дивизион* новог противваздухопловног ракетног система 9K317M Бук-М3, бити испоручен јединицама ове бригаде у понедељак 11.децембра.

Његове техничко-тактичке способности су изузетне, сагласни су углавном сви релевантни војни експерти. Овај систем по свим параметрима нема адекватну конкуренцију у свету.

Иначе ради се о систему средњег домета, који треба да наследи претходну верзију овог система Бук-М2. Његова основна намена ће бити борба против свих врста ваздушних циљева, са акцентом на циљеве који приликом свог лета изводе оштре маневре и лете променљивом путањом. Поред ваздушних објеката, ракете испаљене из Бук-М3 ће моћи да погоде копнене и поморске циљеве. Изузетно је важно нагласити, да је ова верзија системa Бук оспособљена да своја борбена дејства изводи у условима масивне примене система за против-електронско ратовање.

Основа за развој овог системa је била горе поменута верзија Бук-М2. Значајно су модернизоване његове електронске компоненте, док су руски конструктори успели да унапреде способност напада на ваздушне циљеве који се налазе у практично свим правцима око лансирне јединице. То се пре свега односи на развој нове форме транспортно-лансирних контејнера, који имају сличну концепцију као и на систему С-300 (ракета има способност да се лансира вертикално). Од изузетне важности је и чињеница, да је увећан број ракета по једној лансирној јединици, са досадашњих четири на шест ракета (поједине информације говоре о чак 12 ракета по једној лансираној јединици), што значајно повећава укупну ватрену моћ батерија и дивизиона који су опремљени овим системима. Бројна унапређења која су имплементирана у овај комплекс налажу да посаде које су обучене за употребу ранијих верзија система Бук, прођу интензивну преобуку за нови систем, која не траје дуже од три месеца. Преобука се одржава у граду Оренбург, у оквиру Центра за обуку јединица ПВО.

Дивизион ракетног система 9K317M Бук-М3 има способност да једновремено нападне 36 ваздушних циљева у радијусу 70км по даљини, и 35 км по висини! При томе, вероватноћа уништења циља са једном ракетом* је готово 1/1 (циљ величине ловачког авиона), док је код крстарећих ракета тај однос око 1/0.8.

*Два дивизиона противваздухопловног ракетног система Бук-М3 су још 2016.године испоручена јединицама ПВО које се налазе на простору Северног Кавказа.

* Ракета земља-ваздух 9М317М може да пресреће циљеве који лете брзинама и до 3000 м/сек. Опремљена је парчадно-разорном бојевом главом. На циљ се у првом делу путање наводи инерцијалним путем, а потом у завршном делу се активира активна радарска глава за самонавођење која је изузетно отпорна на електронско ометање.

 

 

Извор: rs.rbth.com