Издвајамо Русија

УНИВЕРЗАЛНИ ВОЈНИК: Ексклузива са тестирања најновијег борбеног робота „Нерехта“ (ВИДЕО)

Робот „Нерехта“ не само да успешно спаја улогу ратника и транспортера, већ захваљујући нечујном електромотору који га покреће може да буде и артиљеријски извиђач, који је у стању да преноси координате циљева.

Тестирања борбеног робота „Нерехтa“ обављају се у Владимирској области. Реч је о правом универзалном војнику: мобилном, моћном и нерањивом. Два борбена роботизована система први пут отварajу ватру на своје циљеве. На једној платформи инсталиран је митраљез великог калибра Корд, а на другој митраљез Калашњиков и бацач граната Аг-30. Испред монитора се налазе људи који управљају операцијом гађања и који се могу назвати „борбеним гејмерима“. Митраљез Корд је наследник чувене противтенковске пушке Дегтјарева, кога одликује велика снага и снајперска прецизност. Таква ватрена подршка биће адут у рукама руске пешадије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Максимална брзина „Нерехте“ је 30 километара на сат, дужина 2,5 метара, а ширина 1,5. Одличне техничко-тактичке карактеристике робота омогућавају машини не само да буде у улози ратника, него и да се користи за евакуацију рањеника. У транспортној варијанти робот се може користити и за доставу преко потребне муниције истуреним јединицама на првој линији фронта. Робот „Нерехта“ не појављује се само у улози ратника или транспортера. Захваљујући нечујном мотору он постаје артиљеријски извиђач који преноси координате циљева.

После успешно спроводених испитивања робот треба да уђе у наоружање копнене војске. Машина може да помогне снагама специјалне намене у борби против терориста. Роботи ће на себе преузети главни удар у најопаснијим операцијама што ће значајно редуковати губитке у живој сили, што је у основи и циљ увођења роботизоване технике у борбене јединице.

 

 

 

Извор: rs.rbth.com