Издвајамо Србија

ШОКАНТНО: Жена инфицирана вирусом ХИВ после трансфузије крви у Војводини

Фото: Јутјуб

Једна жена из Јужнобачког округа након трансфузије крви заражена је вирусом ХИВ, сазнаје „Блиц“. Овакав случај није забележен од 1985. године када се овај опаки вирус први пут и појавио у Војводини!

Директор Института за јавно здравље Војводине др Владимир Петровић за „Блиц“ објашњава да је реч о пацијенткињи која је у склопу лечења основне болести примила крв дугогодишњег добровољног даваоца, који приликом доласка на давање крви није предао информације које би га привремено или трајно искључиле из давања крви. Како је објаснио ни у обавезном скрининг тестирању маркера трансфузијом преносивих инфекција његова крв је имала нереактиван резултат, те је „као такав и употребљен за трансфузијско лечење пацијената“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање како је могло доћи до оваквог пропуста, др Петровић одговара да пропуста у здравственој служби није било „што је утврђено након спроведеног епидемиолошког истраживања“ овог догађаја.

– Тако нешто је, нажалост, могуће да се догоди и данас, упркос ригорозним тестирањима сваке узете дозе крви због такозваног „периода прозора“. То је период од тренутка инфицирања особе (у конкретном случају добровољног даваоца крви) до момента могућности утврђивања те инфекције. Наиме, не постоји ни код нас ни у свету такав тест који ће у овом периоду лабораторијски открити инфекцију – објашњава др Петровић за „Блиц“.

Фото: Јутјуб

Он додаје да ако добровољни давалац крви приликом попуњавања упитника (који се попуњава пре сваког давања крви) не наведе да је у последње време имао неку ризичну ситуацију током које се могао инфицирати (ризичан полни однос, тетоваже, коришћење наркотика интравенски…), као што у конкретном случају није било наведено, и уколико се серолошким тестирањем узорка његове крви не утврде неправилности, крв се обрађује и по потреби издаје за лечење.

– Дешава се ретко, како код нас тако и у свету, да добровољни давалац крви или не препозна ризике у свом понашању или да их минимализује и игнорише, па се одлучи да да крв, управо у том временском периоду – непосредно након неке ризичне ситуације када је у „периоду прозора“ и лабораторијским испитивањима инфекција се не може утрвдити – тврди др Петровић.

Он није желео да открије име здравствене институције у којој је она инфицирана зато што су, како је рекао, те информације поверљиве у односу лекар – пацијент.

423 грађана Војводине живи са ХИВ-ом

Подсетимо, тренутно 423 грађана Војводине зна да живи са ХИВ-ом. Највећи број особа живи са ХИВ-ом на подручју Јужнобачког округа – 185 (43,7%), Јужнобанатског округа – 75 (17,7%), Сремског округа – 56 (13,2%) и Севернобачког округа – 55 (13%), а значајно мање на подручју Западнобачког округа – 25 (5,9%), Средњебанатког округа – 15 (3,6%) и Севернобанатског округа – 12 (2,9%) особа.

 

 

 

 

Фото: Јутјуб

Извор: З.Чонкаш/Блиц.рс