Србија

ШТА СЕ ТО ДЕШАВА У СРБИЈИ? Нова анкета о ЕУ шокирала Брисел!

Pixabay.com

Према речима директора те агенције за испитивање јавног мњења, Владимира Пејића, поверење у ЕУ опада, а то показује и минимална разлика између одговора „да“ и „не“ за Србију у ЕУ

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање агенције „Фактор плуса“ да ли би Србија требало да буде члан Европске Уније, 38 одсто испитаника изјаснило се да је за Србију у ЕУ, док 35 одсто није.

Према речима директора те агенције за испитивање јавног мњења, Владимира Пејића, поверење у ЕУ опада, а то показује и минимална разлика између одговора „да“ и „не“ за Србију у ЕУ, додајући да је разлика све мања и да је питање када ће „не“ бити веће од „да“.

„Курс ове владе на челу са Александром Вучићем је пут ка ЕУ, што појачава одговор грађана за да“, рекао је Пејић.

Како је истакао, када би његова влада и странка постале антиевропске, то би утицало на грађане да промене мишљење из европског у антиевропско.

„Пут Србије у ЕУ је спор и несигуран, а то показује и ово истраживање“, указао је Пејић.

Агенција „Фактор плус“ истраживала је и колико грађани имају поверење у рад институција у Србији, те да чак 58 одсто грађана највише поверења има у цркву, а затим у председника државе (54 одсто) и војску (48 одсто).

Пејић каже, да је последњи истраживање у поверење рада инситуција рађено још када је Тома Николић био председник државе, и подсетио да је Николић имао нижи рејтинг у односу на Вучића.

Поверење у рад полиције има 42 одсто грађана, а у рад Владе 40 одсто, док грађани имају слабо поверење у здравство (31 одсто), просвету (29 одсто), правосуђе (25 одсто) и Народну скупштину (21 одсто).

„Правосуђе, здравство, просвета су стубови друштва у које грађани имају слабо поверење већ две деценије“, закључио је Пејић.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Tanjug