ГРЧКА „ГОРИ“ ЗБОГ МАКЕДОНИЈЕ: Спор дуг 27 година, међу Хеленима ПОНОВО УЗБУРКАО СТРАСТИ – СРБИЈА ЈАВЉА

ГРЧКА „ГОРИ“ ЗБОГ МАКЕДОНИЈЕ: Спор дуг 27 година, међу Хеленима ПОНОВО УЗБУРКАО СТРАСТИ

Грађани, влада и опозиција у Грчкој подељени око имена свог северног суседа. Једни желе компромис и дозвољавају да у имену носе назив „Македонија“, док се други томе оштро противе. Више од 500.000 људи протестовало у недељу у Солуну, јер не желе да им комшије уопште користе термин „Македонија“

Грчка је у потпуном хаосу због Македоније. Након што је у децембру најављена обнова преговора о имену некадашње југословенске републике, грађани, влада и опозиција су подељени. Једни се залажу се за компромис који би решио спор дуг 27 година и дозвољавају да њихов северни сусед у имену носи назив „Македонија“, док се други део томе оштро противи.

Велики протест

Страсти су, међутим, постале узавреле после прошлонедељних преговора о имену између представника Грчке и Македоније, којима је посредовао дипломата УН Метју Нимиц. Тада је постало јасно да се ближи решење спора.

Зато је у недељу организован велики протест у Солуну, на којем се, према неким проценама, окупило око 500.000 људи. Организатори демонстрација, на којима је спаљена македонска застава, били су националисти и ултрадесничари.На скупу је највише било присталица екстремно десничарске странке Златна зора Никоса Михалолијакоса, као и умереније десничарске партије, која у коалицији са левичарском Сиризом учествује у власти, Независни Грци Паноса Каменоса.

Они су протестовали, наводећи да би пристанак Атине да северни сусед у називу носи име „Македонија“ представљао издају грчког народа.

С друге стране, конзервативна странка Нова демократија Киријакоса Мицотакиса, која је 2004. пристала на компромис и дозволила да бивша република СФРЈ користи име „Македонија“, али да уз то дода још неки назив, попут „северна“, потпуно се поделила по том питању. Велики број чланова и присталица те странке учествовао је на протесту, упркос Мицотакисовој одлуци да не подржи демонстрације.

Осим тога, утицајна Грчка православна црква званично није подржала протесте, али сматра да је термин „Македонија“ искључиво грчки.

Тако су сви они, који Цркву сматрају чуварем грчког националног идентитета, такође учествовали на протесту.

Против демонстрација била је левичарска Сириза премијера Алексиса Ципраса, који тежи томе да коначно реши спор са суседом.

– Национални интереси се не бране узвицима и фолклором, већ миром, радом на компромису и једногласношћу унутар земље. У историјском смислу потпуно је неосновано и апсурдно да Скопље тражи ексклузивитет за Македонију. Али није неразумно уврстити термин „Македонија“ у комбиновани назив, са географском или хронолошком квалификацијом, за генералну употребу – сматра Ципрас.

Професорка политичких наука и историје на Универзитету Пандион у Атини Христина Кулури сматра да Ципрас може постићи компромис прихватљив за јавно мњење.

– Клима се променила у односу на деведесете године, иако питање северног суседа остаје осетљиво за цело грчко друштво. Једна генерација је прошла, а друштво је сазрело – навела је Кулури и додала да ће сусрет Ципраса и македонског премијера Зорана Заева ове недеље на економском форуму у Давосу бити од велике важности.

Читај даље — 1 2

Loading...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: