ДА ЛИ ЗНАТЕ ЗА ОПЕРАЦИЈУ „НЕЗАМИСЛИВО“?! Да је Черчил успео да је спроведе, СВЕТ ДАНАС НЕ БИ БИО ИСТИ! – СРБИЈА ЈАВЉА

ДА ЛИ ЗНАТЕ ЗА ОПЕРАЦИЈУ „НЕЗАМИСЛИВО“?! Да је Черчил успео да је спроведе, СВЕТ ДАНАС НЕ БИ БИО ИСТИ!

Када се већ назирао крај Другог светског рата, односно када је постало јасно да ће Црвена армија сломити Вермахт и ући у Берлин, британски лидер Винстон Черчил плашио се да ће СССР наставити офанзиву према западу Европе и због тога је припремио план операције под називом „Незамисливо“ са циљем да се започне рат против Совјетског Савеза

Та „једна од најтамнијих тајни“ некадашњег премијера Велике Британије Винстона Черчила описана је у књизи историчара Џонатана Вокера, а како аутор прецизира, операција је подразумевала инвазију на Совјетски савез у стилу неуспелих покушаја Наполеона и Хитлера да освоје Москву.

Наиме, како се наводи, након пада Берлина Черчил се јавно радовао победи коју је однела Црвена армија, али он је заправо осећао „агонију“, јер се Лондон у том „незамисливом“ сценарију налазио у епицентру дешавања.

Управо се та идеја могла уочити у речима Черчила на конференцији у Јалти фебруара 1945. године када је рекао да „са једне стране имате великог руског медведа, са друге великог америчког слона, док се између њих налази бедни британски магараћ.

Читај даље — 1 2

Loading...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: