ЗБОГ ЊЕГА МОЖЕ ДА ПОЧНЕ НУКЛЕАРНИ РАТ: Ево зашто Ким хоће да нападне баш острво Гуам – СРБИЈА ЈАВЉА

ЗБОГ ЊЕГА МОЖЕ ДА ПОЧНЕ НУКЛЕАРНИ РАТ: Ево зашто Ким хоће да нападне баш острво Гуам

Мало острво у Пацифику Гуам у центру је пажње ових дана, а 160.000 становника који га насељавају у страху су да би могли да постану жртве сукоба САД и Северне Кореје.

 

Гуам је од 1898. године америцка територија, и то је само по себи довољан мотив за напад Ким Џонг-уна, али не и једини. Најближе насељено место Гуаму је Микронезија, удаљена око 1.000 километара.

Гуам је најближе америцко тло Северној Кореји, удаљено око 3.000 километара, а удар би била циста демонстрација силе, провокација Пјонгјанга, али и доказ да је нуклаерно наоружање те земље у константном успону.

Пре неколико дана, Вашингтон пост објавио је да је Северна Кореја направила минијатурну нуклеарну бојеву главу, која може да стане у ракету, а да укупно у тој земљи има око 60 нуклеарних уредаја.

Друга јако битна ствар за Пјонгјанг је америцка војна база на Гуаму опремљена системом ТХААД (Терминал Хигх Алтитуде Ареа Дефенсе) који може да пресретне ракете и у којој се налази америцки бомбрадери Б-52 који имају могуцности и да носе бојеве главе, као и 7.000 војника.

Власти Северне Кореје представиле су данас детаљан план за лансирање балистицких ракета у воде око америцког острва Гуам у Пацифику. План, који подразумева да балистицке ракете ударе у воду на 30 или 40 километара од Гуама, бице следеце недеље представљен лидеру Северне Кореје Ким Џонг-уну, који це потом донети одлуку о даљим корацима.

Јапан и Јужна Кореја обецали су снажну реакцију, уколико Пјонгјанг настави са тим планом, а такав потез готово сигурно приморао САД да пресретну ракете, што би могло да доведе до даље ескалације насиља.

Читај даље — 1 2

Loading...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: