Инцко: „БиХ је амерички аманет, имамо фини аустријски рецепт“ – СРБИЈА ЈАВЉА

Инцко: „БиХ је амерички аманет, имамо фини аустријски рецепт“

Високи представник у БиХ Валентин Инцко оценио је да је САД стало до тога да Босна и Херцеговина буде успешан пројекат истичући да је то „некако њихов аманет“.

 

– Американци, доиста, у односу на све друге, рекао бих 150 посто стоје иза БиХ. Они су завршили одличан посао на Косову и у БиХ, а у БиХ су инвестирали и много новца, у демократију и обнову земље – рекао је Инцко за „Дневни аваз“ одмах након подношења редовног извештаја о ситуацији у БиХ Савету безбедности УН.

На питање новинара значи ли то да БиХ није „турски, већ западни аманет“ и колико ће он још потрајати, Инцко каже да „на тај аманет гледа истоветно као на онај када су савезничке снаге доводиле у ред његову Аустрију где је било доста нациста и њихових покрета“.

Према његовим речима, савезници су ослободили Аустрију, остали тамо 10 година, да би се повукли тек када се демократија тамо усидрила.

– Пре Другог св. рата у Аустрији није било чак ни парламента и, ево, након свега, ми имамо један фини (аустријски) рецепт за међународну заједницу у БиХ. Кад босанскохерцеговачки пројект постане успешан, треба се повући – рекао је Инцко.

Високи представник је такође оспорио жестоке руске критике на његов рачун, тврдећи да је свака његова оптужба изнета на рачун званичника из РС утемељена „на добро документованим изворима“.

Читај даље — 1 2

Loading...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: