ХЕРОЈИ: Патријарх Иринеј одликовао Грка Рицудиса и Француза Гујона за јуначко дело (ФОТО/ВИДЕО) – СРБИЈА ЈАВЉА

ХЕРОЈИ: Патријарх Иринеј одликовао Грка Рицудиса и Француза Гујона за јуначко дело (ФОТО/ВИДЕО)

Патријарх српски Иринеј одликовао је Грка Мариноса Рицудиса, који је одбио да учествује у бомбардовању Србије 1999. године, орденом Светога цара Константина.

Маринос Рицудис (Фото: Јутјуб)

Патријарх је одликовао и хуманитарца Арноа Гујона, који дуги низ година помаже Србима на КиМ, орденом Светога Саве првог степена.

Арно Гујон (Фото: Јутјуб)

„Маринос Рицудис био је у ситуацији да изврши дужност грчке државе и учествује у срамном нападу на наш народ, земљу и он је, као командант војног брода, дошао је у Јадранско море, где му савест није дозволила да испуни оно што је био дужан да учини, вратио се својим бродом у Грчку и отказао послушност да учествује у нападу на Србију“, рекао је патријарх, образлажући одликовања на свечаности у Патријаршији.

Због тог, како је рекао патријарх, великог и јуначког дела, Рицудис је имао великих проблема и осуђен је на две и по године затвора и издржао је казну.

„Учинио је оно што чине велике душе и велике личности и после свега имао је толико савести да каже да није он херој, већ српски народ. Ми немамо довољно речи да се захвалимо за такав гест и такво поступање и зато смо одлучили да одликујемо господина Рицудиса највећим одликовањем наше цркве – орденом Светога цара Константина и да му се на тај начин симболично захвалимо за храбро и јуначко деловање“, рекао је патријарх Иринеј.

Са друге стране, Арно Гујон, како је рекао патријарх, већ дуго „ублажава страшне невоље“ нашег народа на КиМ, „јединог народа у Европи лишеног свих људских права“, помаже му у најпотребнијем, како би могао да егзистира на нашим светим просторима и тиме Гујон чини, истиче патријарх, велико добро дело, утолико веће, јер је прво почео да чини када није имао ни пуних 20 година.

Осим „делотворне љубави“ показане његовим свесрдним залагањем у прикупљању и пружању неопходне помоћи за цркву и страдални народ на КиМ, рекао је патријарх, Гујон је одликован и због истрајног сведочења истине о животу нашег народа у нашој покрајини.

„То олакшање и давање основних услова за живот омогућио је драги пријатељ и брат Арно Гујон. Немамо речи да се захвалимо. У име наше цркве, тог народа који је остао да пати и страда на Косову, ми вам захваљујемо драги наш велики пријатељу на свему што сте до сада учинили и што чините. Наше су речи слабе, али се молимо господу на вама“, рекао је патријарх.

Маринос Рицудис, који је био капетан бојног брода 1999, рекао је да је за њега велика част да прими орден, да је дубоко ганут, али и да данас сматра да није достојан указане части и да је требало „сву част да има српски народ“.

Читај даље — 1 2

Loading...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: