Регион Русија Свет Србија

Амери тврде: Бескорисно да се Додик удвара Москви, Српска неће бити независна

„Не можете замислити колико мало пажње се посвећује БиХ у Вашингтону у овом моменту. Чињеница је да Република Српска неће бити независна, нема могућности да се то деси и не може направити сценарио који води у том правцу и који је успешан“, тврди амерички стручњак за Балкан Данијел Сервер.

Шта Русија може да понуди БиХ?

– Вашингтон би био забринут ако би дошло до неких конкретних корака по питању претње територијалном интегритету и суверенитету БиХ. Али, када је у питању спровођење одлука Уставног суда, Американци осећају да се Босанци и Херцеговци морају тиме сами позабавити. Идеја да ће Американци све средити није врло уверљива данас када САД имају толико много других проблема. И, искрено, нисмо интервенисали у БиХ како бисмо доносили одлуке за БиХ 22-23 године после – каже Сервер за Радио Слободна Европа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Мислим да ЕУ има јако добру репутацију у помагању у изградњи државе и препуштања многих одлука локалним властима у овиру контекста прикључења. То није увек чист пут и без препрека, али ако погледате Словенију, Хрватску – оне саме доносе одлуке, укључујући и оне лоше. Ту бисмо желели да видимо БиХ, у том оквиру, а не желимо је видети у руском оквиру – додаје Сервер.

– Господин Додик има право на било које пријатељство које жели али је потпуно дисквалификујуће за њега као за политичара из БиХ да сугерише да будућност БиХ лежи у правцу Русије а не у правцу ЕУ. Мислим да је бескорисно за Додика да се удвара Москви – она му не може понудити ништа озбиљно осим пуњења његовог банковног рачуна. Разумем да Додик може много тога добити од Русије али не видим шта БиХ може добити од Русије – закључује Данијел Сервер.