Издвајамо Регион

БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ: Прстен ауто-пута Сарајево-Београд неће БиХ коштати ни евро

БОШЊАЧКИ члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је вечерас да би први састанак о реализацији пројекта изградње прстена аутопута Сарајево-Београд могао бити одржан већ следеће седмице, а да би до краја године могла почети изградња тог аутопута.

“Изградња прстена аутопута на јуче договореној траси, која би спајала Сарајево и Београд, представља мегапројекат и то би могла бити једна од најбољих ствари која се десила Босни и Херцеговини, само ако будемо довољно паметни да је искористимо“, казао је Изетбеговић за Јавни сервис БиХ (БХРТ).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, траса од Сарајева преко Зенице, Тузле, Брчког, Бијељине, Београда, Пожеге, Вишеграда, па натраг до Сарајева, чини пројекат дужине 350 километара, од чега 270 километара у БиХ.

Ако овај пројекат буде реализован, додао је Изетбеговић, даће огроман подстицај запошљавању људи и сарадњи.

“То је сјајан пројекат, који би био изведен без кредита, без икаквог учешћа БиХ, практично, за нас бесплатно”, рекао је он.

Изетбеговић је навео да се из Србије и Републике Српске инсистирало на томе да траса аутопута буде изграђена у правцу преко Пожеге и Вишеграда, али да то Сарајеву није одговарало, јер то подручје није било довољно фреквентно.

Тада се, казао је бошњачки члан Председништва БиХ, “пријатељ из Турске” понудио да помогне изградњу прстена који би обухватио обе предложене трасе.

Коментаришући замерке хрватског и српског члана Председништва БиХ, Драгана Човића и Младена Иванића, због састанка са председником Србије Александром Вучићем и турским председником Реџепом Тејипом Ердоганом, Изетбеговић је казао да је познато да у БиХ не постоје усаглашени ставови.

“У Истанбул нисам отишао с претензијом да се нешто реши, али да се створи одређени модел и одреди рута, да. Ишао сам да урадим нешто добро за БиХ. Човић је ишао у Загреб, био је и у Београду, погледајте где је све Иванић био, али ја увек полазим од тога да они иду да ураде нешто добро за БиХ”, рекао је он.

 

 

Извор: Факти.орг