Издвајамо Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ: Ако вам је ово залепљено на згради, прети вам казна од ДВА МИЛИОНА ДИНАРА

Сви станари зграда који још нису регистровали своје објекте у стамбене заједнице и изабрали управника зграде у којој живе од данас могу да очекују посету комуналних инспектора.

Како је Секретаријат за инспекцијске послове најавио, инспектори би свакој згради која није изабрала управника дали рок од месец дана да то учини, а у супротном, биће покренут поступак за именовање принудног управника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тако је комшије на појединим београдским општинама већ дочекало обавештење на вратима зграде.

– Инспектори на нашој општини су кренули у обилазак зграда и на свим оним који нису до сада регистроване постављају обавештење о обавезама и дужностима станара по том питању – објашњавају у општини Звездара.

Даћемо комшијама још времена

С друге стране, неки су одлучили да својим суграђанима дају још мало времена.

– Општина Стари град је донекле специфична по том питању, те од око 1.800 зграда скоро њих 700 је регистровано, а још 400 је у процедури регистрације, што је доста добар одазив имајући у виду стање у другим крајевима града. Због тога још нећемо почети са инспекцијским надзором – поручују у овој београдској општини.

Казне до два милиона динара

Стамбена заједница која и након истека рока прописаног решењем инспектора не изврше упис у регистар стамбених заједница, за учињени прекршај, пред Прекршаним судом, казниће се новчаном казном од 50.000 до 2.000.000 динара.

Навала после истицања рока

Подсетимо, пред истек рока за регистрацију, почетком децембра, ову законску обавезу испунило је 2.699 стамбених заједница у Београду, док је месец дана касније тај број био више него удвостручен.

Ни ситуација на републичком нивоу није била ништа боља, о чему говори податак да у целој Србији у првих дана јануара постојало тек 12.465 регистрованих заједница, док их чак у 30-ак српских места још увек није било.

Нека питања и даље нерешена

Међутим, они додају да иако је надлежни секретаријат дао овлашћења општинама да пошаљу инспекцијске екипе на терен, поједина питања остала су нерешена.

– Чекамо на одлуку града о висини такси које ће бити наплаћиване за услуге принудних управника. Скупштина града би требало да усвоји ценовник ових услуга – додају.

Ипак, извесно је да се то неће десити пре градских избора у марту ове године.

Упркос томе што је рок за регистрацију стамбених заједница истекао 12. децембра прошле године, након интервенције инспекцијских органа грађанима ће бити дат рок од још 30 дана за испуњење ове обавезе.

Како регистровати заједницу и одабрати управника

Како стоји у обештењу ГО Звездара, регистрација се врши подношењем пријаве Одељењу за имовинско-правне и стамбене послове општине, где се прилажу записник са седнице и одлука о избору управника стамбене заједнице, потом уговор закључен између стамбене заједнице и професионалног управника (уколико је посао управљања поверен професионалном управнику), доказ о уплаћеној такси и очитана личну карту управника.

Одлука о одабиру управника се доноси обичном већином гласова присутних чланова који имају право гласа. Кворум за одржавање и рад седнице скупштине чини обична већина од укупног броја гласова чланова који имају право гласа, ако одлуком стамбене заједнице није одређен већи број гласова.

Више од половине зграда у престоници месец дана после истека рока и даље нема свог управника, а ниједна од њих није добила ни – принудну управу!

Ако се седница није могла одржати због недостатка кворума, сазива се поновљена седница најраније 3, а најкасније 30 дана од дана када је седница требало да буде одржана, са истим предложеним дневним редом.

Кворум за одржавање и рад поновљене седнице чини 1/3 укупног броја гласова, ако одлуком стамбене заједнице није одређен већи број гласова.

Када је у питању поверавање управљања професионалном управнику одлука се доноси већином коју чине две трећине укупног броја гласова.

Послови управљања поверавају се професионалном управнику закључењем уговора између стамбене заједнице и организатора професионалног управљања, који закључује лице које за то овласти стамбена заједница и заступник организатора професионалног управљања.

Оно што је важно нагласити јесте да у случају да не региструјете стамбену заједницу комунална инспекција има обавезу вођења поступка у циљу постављања принудног управника.

 

 

Извор: А. Ристовић / Блиц.рс