Издвајамо Србија

ВУЧИЋ: Ђилас, Јанковић и Јеремић могу да се удруже са свима, само да пређу цензус, политика им је мржња према Вучићу

Фото: Јутјуб

Председник Србије Александар Вучић вечерас у емисији Ћирилица на ТВ Хепи говори о посети Косову и Метохији и о убиству Оливера Ивановића…

Како је најављено, председник Србије се осврнуо на скорашњу посету Косову и Метохији, током које је разговарао са Србима “ с обе стране Ибра“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Нисам очекивао толики број да дође. Више од шесздесет људи се јавило – из Косовске Каменице, Партеша, Ранилуга, Клине, Истока… Свако је говорио о ономе што њега тишти – подсетио је на самом почетку емисије на своју недавну посету Косову.

– Председник Србије није само име и презиме, то је државна институција. Ти људи су дошли да буду саслушани, да покажемо да бринемо о њима – реаговао је на констатацију водитеља Миломира Марића да је први који је отишао да саслуша грађане јужне српске покрајине.

Он је, како каже, само радио свој посао.

Урадили смо три добре ствари

Вучић је уједно оценио да је овом посетом учинио три добре ствари.

– Прво саслушали смо народ. Друго, цела Србија је могла да види како се на Косову живи. Трећа ствар је то да је цела Србија, такође, могла да види лице људи са чијим се проблемима суочавамо. Ја сам срећан што могу да вам кажем и да ће Милан из Сувог грла имати покоје теле или краву више.

Сећате ли се мајке Дубић? Данас је договорено да њен син Леонид добије посао и надам се да ће та мајка моћи да остане на КиМ. Само за то да сам отишао и да ништа више нисмо поменули, ја сам веома задовољан што смо за неколико породица учинили нешто – сумирао је своје утиске из Лапљег села у којем је током шест сати слушао о проблемима Косоваца.

На констатацију да је и Тачи, председник самопрокламованог Косова, поздравио његов долазак на КиМ, председник се осврнуо на критике.

– Мени не смета ни то што ме нападају ни српски медији, директно финансирани споља. За мене није понижење када говорим о проблемима. Оно што су људи тражили, то је више правде – рекао је Вучић.

Председник Србије је оценио да је лако бити патриота у Београду.

– Задовољан сам само зато што је држава показала да нам је стало. Задовољан сам и што су ти људи показали да желе да остану на Косову и Метохији и да им је важан контакт са институцијама Републике Србије – истакао је вучић нагласивши и атмосферу у којој се шесточасовни разоговор са грађанима јужне српске покрајине водио.

Рекао сам нећу оружје, веч школе, болнице…
– Ту су били сви представници нашег народа. Они су говорили и мислим да смо се упркос свим разликама добро разумели. Важно је да смо се чули. За мене је већи проблем био испред, јер су ту били други људи који су говорили о томе како су ово направили Албанци, вичући „дајте нам оружје“.

Ја сам рекао да нећу оружје, већ школе, болнице и универзитете да градимо – пренео је утиске са састанка којем су присуствовали представници северног дела Косова.

Суштина је да је циљ оних који су стварали тзв. државу Косово јесте да уђу на север, оценио је председник. Они су хтели да ме злогласни РОСУ чува, да они уђу на север, па ако прође – прође што би клинци у Београду рекли -испричао је председник и наставио

– Али није им прошло и неће им проћи ни у будућности..Ми као држава ћемо да нађемо начина да из централне Србије реагујемо по пријавама грађана са севера Косова – нагласио је он.

Убиство Оливера Ивановића

– Приштина води истрагу, нека кажу ко је – рекао је председник државе о убиству лидера Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“ који је у раним јутарњим часовима пред својом канцеларијом убијен 16. јануара.

– Ми ту имамо много питања. Ко би имао мотиве? У кога је ово пуцањ, не рачунајући породицу господина Ивановића и њега лично? То је директан пуцањ у Србију – упитао се истичући да је само два дана пре тога јавно изнео податак да годинама није било етнички мотивисаних убистава на Косову.

Труле критике опозиције, препуне мржње а не политике

У наставку емисије пажња је посвећена и критикама опозиције. Тако су приказани твитови Драгана Ђиласа, Бојана Пајтића и Зорана Живковића.

– Је л’ сам крив због тога што не могу да говорим тихо и полако и због тога што лежем касно, устајем рано и што радим два до три пута више од вас – упитао је председник Србије: Нећу да бежим од вас који сте радили најгоре ствари овој земљи!

Посета породици Стевић

– Зоран и Невена имају три ћерке и сина и за сада – деветоро унучади. То су скормни људи и огромна породица. Живе неколико десетина метара од албанских кућа, али поносно чувају своју груду – присетио се посете породици Стевић из Грачанице којој је дошао на славу пре него што се упутио у Лапље село у којем је разговарао са мештанима.

– Нису мене погодили Јеремић и Ђилас, мене је погодио Амфилохије – вратио се накратко на претходну тему након што су у студију приказане фотографије из посете дому Стевића о Јовандану.

Смањена незапосленост

– Имали смо двоструко већу незапосленост, од 26 одсто – казао је председник Србије заокруживши претходни разговор, одлучан да „пређе на резултате“: Не секирам се ја због њихових увреда. Оне су често најзлонамерније, то им је циљ.

Тада је у студију прочитан и део ауторског текста о Небојши Крстићу којим се погрдно именује за „припејд саветника“.

– А није био припејд саветник када је саветовао Тадића – упитао је председник: – Замислите да сте то ви написали? Колико би се новинара јавило да реагује? Само хоћу да вам покажем колико су аршини различити

Тада је председник од водитеља емисије затражио „три минута за анализу ситуације у Београду“, истичући како није циничан.

– Знање и образовање Драгана Ђиласа су врло сиромашни. Шапићево није веће. Реч је о веома скромном потенцијалу. Сви они ће се ујединити.

Желе на силу да прођу цензус

Када иду заједно Јанковић, Јеремић, Ђилас, то показује да ту нема никакве политике, већ да је циљ мржња према Вучићу – оценио је Вучић додајући – Они могу сви са свима. Желе на силу да пређу цензус.

– Имате листу: Ђилас, Шапић, дакле, Ђиласов помоћник, ДЈБ, ту је и Велимир Илић, који подржава све помало – наставио је да говори о кандидатима за градоначелника Београда и листама на чијем су челу.

– Да ли ће имати више него СНС, то ћемо да видимо. Ја сам задовољан нашим резултатима – осврнуо се и на рад странке на чијем је челу, истичући да код њега нема једностраног приступа резултатима, и да се не кити „туђим перјем“

– Сваки Београђанин сада је мање задужен за најмање 300 евра захваљујући успеху градских власти које су смањиле јавни дуг Београда – истакао је Вучић.

Почиње изградња 8.000 станова, изградићемо метро

– Ове године ћемо кренути у изградњу око 8.000 станова. Тиме ћемо трећину припадника безбедносних снага, који имају такве потребе, одмах да решимо тих птроблема – најавио је Вучић, како оцењује, важну вест.

– Да, имамо новца захваљујући мерама фискалне консолидације и да, изградићемо метро. Имаћете прву линију 2021. године – рекао је председник реагујући на оспоравање планова за остварење дугогодишњег „недосањаног сна“ грађана престонице од стране опозиције.

Сваке године изгубимо једно Прокупље, Вршац.. то су проблеми државе?

– Празне нам се централна Србија и Војводина, али мање него раније. Већи је проблем то што немамо рођених. Изгубимо једно Прокупље или један Вршац сваке године – навео је председник прећутавши суморне прогнозе.

Тврди да се наталитет у одређеним друштвима повећао захваљујући затворским кажњавањем илегалних абортуса и увођењем обавезног ултразвучног прегледа оних мајки које су се одлучиле на такав потез.

– Кажу да 15 до 20 одсто мајки одустане од такве идеје само када чују откуцаје срца свог нерођеног детета – представио је резултате мера које у Србији нису уведене.

 

 

Извор: Информер / srbijadanas.com