Издвајамо Свет

ЕКСПЕРТ НАСА УПОЗОРАВА: Гигантски астероид креће ка нашој планети и НЕ МОЖЕМО ТО СПРЕЧИТИ (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Гигантски астероид креће ка нашој планети и не постоји ништа што би људи могли да учине да то спрече, упозорио је доктор Јозеф Нут из НАСА-иног центра Гаударт Спејс на конвенцији Америчког геофизичког савеза.

Он је истакао да је Земља релативно неприпремљена на удар астероида и навео да смо без икакве обране ако се догоди удар астероида оних димензија који је узроковао пропаст диносауруса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако су ретки, опасни астероиди отприлике долазе у размацима од 50 до 60 милиона година.

“Могли бисмо рећи, наравно, да је дошао ред на тако нешто”, нагласио је Нут.

Сматра се да су диносауруси изумрли пре око 66 милиона година, након што је 10 километара широк астероид погодио подручје код Мексичког залива.

Најближи “сусрет” с астероидом у недавној историји Земља је имала 1996., а онда и 2014., када је један прошао поред нас, недалеко од Марса.

Да нисмо имали среће и да је астероид ишао право на нас, вероватно не бисмо имали довољно времена да се припремимо на његов удар, каже Нут који сматра да би за евентуално уништење астероида биле потребне бар две свемирске мисије.

“Треба да имамо технологију уз помоћ које можемо скренути астероиде готово сваке величине с њихове путање. Први задатак би био послати роботску сонду према астероиду која би га погобила, а следећа мисија би била пропратна, па би укључивала ‘гравитацијски трактор’, односно свемирски брод који би летео уз астероид и гурнуо га даље од Земље уз помоћ гравитације”

Таква стратегија би вероватно функционисала на астероидима ширине до 400 метара. Већи астероиди би вероватно захтевали неколико удара сонди и покушаја уништења астероида, додаје Нут.

 

 

Извор: Express.hr