Издвајамо Русија

ЗАСТРАШУЈУЋА МОЋ РУСКЕ АРМИЈЕ: Сила која леди крв у жилама Запада

Фото: Јутјуб

Шири преглед руских војних капацитета у 2017. години, показује да је реорганизована и поново наоружана војска радикално другачија од онога што је некада била. Научена је лекција да је начине много ефикаснијом од силе која је бранила Јужну Осетију и руске мировне снаге, од напада Грузије 2008. године.

Оружане снаге пролазе кроз период трансформације где је приоритет дат софистицираним врхунским високо прецизним оружјем. Обраћајући се Одбору министарства одбране, руски председник Владимир Путин је рекао да је нови државни програм наоружања за период од 2018-2027., посебан нагласак ставио на опремање снага са високо прецизним ваздушним, копненим и морским оружјем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

2017-та година је била година када је руска војска користила “Калибр ” ракете које се лансирају са мора, ваздушне “Кх-101” и “Искандер” земља-земља ракете у Сирији.

Састанак одбора у децембру 2017. године је био први пут, да је употреба “Искандера” у Сирији јавно призната. Те године је систем ушао у службу са 152. гардијском бригадом која је стационирана у Каљининграду, као одговор на појачавање снага Алијансе у близини руске границе.

У Сирији је “Искандер” коришћен да обори високо приоритетне циљеве. Довољна прецизност, опсег и поузданост јој омогућавају да функционише као алтернатива ваздухопловним снагама које делују под активним контрамерама непријатеља, укључујући и борце и ваздушне одбране. Искандер-М има домет од 500км и постиже ЦЕП (цирцулар еррор пробабле) од 5-7 метара. Балистичка ракета путује хиперсоничном брзином од 2100-2600 м/с (6-7 Маха) на висини од 50км, и може бити поново преусмерена у току лета у случају ангажовања око мобилних циљева. Потребно је само 10 минута да заузму положај и пуцају.

Домет овог система је довољан да покрије готово читаву територију Сирије. Може да испали крстареће ракете да погоде стациониране циљеве, и балистичке ракете да оборе непријатељске високо приоритетне циљеве на бојном пољу. Искандер може ударити много пре авиона, који треба да полети, пређе раздаљину и заузме позицију да лансира своје оружје.

2017-те године је објављено и да ће Искандери заменити дотрајале системе балистичких ракета Точка-У, у склопу текуће шеме обнове и побољшања до 2020. године. Прошле године је руска војска почела да формира и обучава специјалне оперативне јединице “спотера” који су коришћени да обезбеде координате за навођење ракета лансираних са “Искандера”, док се крећу ка мети.

“Кх-101” стелт ваздух-земља ракета, лансирана са стратешких бомбардера Ту-95МС и Ту-160, постала је оружје које се доказало у борби у 2017-ој, а које је коришћено за постизање огромног нивоа “шока и страхопоштовања“ против неприатеља у Сирији. Искуство је показало да су веома поуздане.

Домет је 5.000км. Видео докази које обезбеђују дронови, потврђују чињеницу да су све мете биле погођене директно. Ракета је тестирана 2015. и 2016. године да буде коришћена као део оперативних планова у 2017. години. Те године су “Кх-101” ракете уништиле непријатељску инфраструктуру у Деир ез-Зору. У јулу су ракете уништиле три велика складишта за оружје и муницију, и терористички командни центар у близини града Уqаyрибат у провинцији Хама. Удар је испоручен са домета од око 1.000 километара.

Сиријско искуство се користи за развој нове крстареће ракете ваздух-земља. Руска корпорација за тактичке ракете ради по “Члану 715“ или 9-А-2362. Ракта је заправо мања верзија “Кх-101” предвиђена за бомбардере дугог домета Ту-22М3, као и тактичке авионе Су-34, Су-30, Су-35 и Су-57.

“Калибр” ракете се користе од 2015. године. Њихов домет превазилази 1.500км – мање од домета “Кх-101”. Али ова ракета се може инсталирати на готово све типове бродова. Руски морнари је зову “калибрација“ – могућност прилагођавања различитим врстама површинских бродова и подморница.

године је најављено да ће “Калибр” ракете бити инсталиране на новим корветама класе “Стерегушчиј” (пројекат 20380). Тренутно су бродови ове класе наоружани са противбродским ракетама Кх-35У.
Процес “калибрације“ укључује “Лидера”, новог ледоломца, који је предвиђен да пробије лед дебљине и до 4,5 метара, и да током читаве године задржи отворене Северноморски пут и арктичку обалу. Ово је врло необично – нешто што нико други није учинио. Лидер није ратни брод, али ће носити специјалне контејнере са оружаним системима, укључујући противбродске ракете “Кх-35” и “Калибр”.

Као што се може видети, “Калибр” омогућава да се има добро оружана флота са релативно малим трошковима, способну да удари површинске и копнене циљеве са различитих платформи, са удаљености од неколико хиљада километара.

“3М22 Циркон”, хиперсонична крстарећа ракета, пролазила је кроз тестирања 2017. године, тако да би ове године могла да уђе у производњу као што је планирано. Способна је за брзине од око 5,0-6,0 Маха (7.400 километара на сат). На крстарећој висини од 30.000 метара, његова кинетичка енергија при удару је 50 већа од постојећих противбродских ракета.

Ракета може да пређе 250 километара за 2,5 минута, што је брже од метка снајпера. Непријатељ неће имати довољно времена да се уплаши, а камоли да реагује. Очекује се да ракета ове године уђе у производњу.

2017-та година ће од стране руске војске бити запамћена као година прављења великих корака ка наоружању војске, са високотехнолошким конвенционалним оружјем дугог домета и прецизним навођењем. Ово је квалитативан скок ка томе да руска војска постане војска без премца.

 

 

Извор: Wебтрибуне.рс