Издвајамо Србија

ЗЛОЧИНЦИ У ПАНИЦИ: САД спремају санкције за Тачија, Харадинаја и Весељија

Фото: Јутјуб

У амбасади САД у Приштини увелико се разговара о мерама које ће бити предузете према косовским лидерима уколико наставе кампању за укидање суда за злочине Ослободилачке војске Косова

Истакнути косовски политичари и некадашњи борци Ослободилачке војске Косова (ОВК) не прекидају кампању против Специјалног суда за злочине ове терористичке организације која је позната по зверским неделима према Србима! Међутим, то би и те како могло да их кошта.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Амбасади САД у Приштини увелико се, наиме, разговара о мерама које ће бити предузете према косовским лидерима уколико се настави иницијатива за укидање поменутог суда. То је за дневник Зери открио амерички конзул Брајан Кортевил, који је ипак изразио наду да ће лидери Косова послушати савете америчког амбасадора на Косову Грега Делавија, пошто би у супротном прва мера било неиздавање виза за косовске лидере.

Делави је, подсетимо, пре неколико дана изјавио да ће, уколико се настави са иницијативом за укидање Специјалног суда, бити предузете оштре специфичне мере према посланицима и политичким лидерима који подржавају укидање тог тела. Он није прецизирао какве ће мере бити предузете, али је симптоматично то што премијеру Косова Рамушу Харадинају недавно није одобрена америчка виза како би учествовао на свечаности у Ајови, па није присуствовао Молитвеном доручку. То је, наводно, учињено баш због његовог става о Специјалном суду и споразуму о демаркацији границе са Црном Гором.

Иначе, јуче је Председништво Скупштине Косова одлучило да предлог закона о укидању Специјалног суда за злочине ОВК достави влади Косова, која ће се о томе изјаснити наредних дана. Тај предлог су потписала 42 посланика косовске скупштине.

Кампању против овог суда, чије се прве оптужнице очекују средином фебруара, воде најистакнутији политичари Косова, а реч је углавном о борцима некадашње ОВК, међу којима су Хашим Тачи, Рамуш Харадинај, Кадри Весељи… Тачи је чак недавно говорио да је суд за злочине ОВК „историјска неправда према Косову“.

Орхан Драгаш

СТРАХУЈУ ОД ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИНЕ

Данашњи лидери Косова имају интерес да опструирају рад Специјалног суда за злочине ОВК јер су сигурни да су им најближи на оптужницама, а могуће и они сами, оцењује Орхан Драгаш, директор Међународног института за безбедност:

– Највећа одговорност за почетак рада и функционисање суда у пуном капацитету лежи на САД и Немачкој, као главним спонзорима косовске независности. Несметано функционисање тог суда ће управо бити мера снаге и утицаја земаља које су на све начине подржавале независност српске покрајине.

 

 

Извор: Курир / Б. К.