Регион

МИЛОРАД ДОДИК ОДГОВАРА НА НАПАДЕ: Лажу да правим паравојску са Русима!

Опасне конструкције које су се појавиле на неким порталима, а које је пренео и енглески „Гардијан”, да Милорад Додик прави плаћеничку паравојску коју обучавају Руси, председник Републике Српске у разговору за „Ало!” је жестоко одбацио.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– То је најобичнија лаж, која је део свеопште антируске хистерије на Западу. Покушавају да привуку пажњу трпајући све и свашта на ту тему. Наравно да нема никаквих паравојних формација у Републици Српској. Вест је пренео неки безначајни сајт. У том тексту нема ниједне чињенице и невероватно је да се угледни „Гардијан” укључио у такво извртање истине. У сваком случају, оно за шта имамо податке је тероризам заснован на радикалном исламу. О томе се сада толико не говори, али то представља реалну опасност. Они који то крију очигледно стоје иза приче о паравојним формацијама у РС. Мислим да је осим скретања пажње са опасности од исламског тероризма у питању и то да се Република Српска у континуитету држи на негативној страни. Код нас нема тих формација, нити се било шта организује у том погледу. Српска нема потребу за тим јер има легитимне безбедносне снаге, које су способне да одбране грађане – наглашава Додик.

Шта је са вехабијским насељима?!

Додик тврди да је циљ оваквих напада који долазе из Сарајева стварање антируске атмосфере.

– Скрећу пажњу са својих проблема у Федерацији БиХ, који су очигледни. Тамо постоје милитантне групе, чак и цела насеља у која не може да уђе полиција. Постоје људи који истичу заставе ИСИС-а. Сада је одједном ова измишљена тема најважнија ствар на свету. Треба испитати где је седисте тог „Журнала” и ко стоји иза њега, па ћете видети да је то и направљено да би се спекулисало – наглашава Додик

На питање да ли су тачне тврдње да су паравојне снаге учествовале у свечаном дефилеу на Дан Републике Српске, Додик одговара:

– Није било никаквих паравојних јединица. Онај ко прати безбедносну ситуацију, поготово безбедносне структуре, зна да то није тачно. Нико од људи са ауторитетом то није рекао, то говоре само спекуланти, тако да је недвосмислено реч о неистини. У складу са легитимним правом, организовали смо прославу Дана Републике Српске онако како мислимо да треба. То се некима не свиђа, а нажалост, међу таквима има и политичара из Српске, који су део хајке који долазе из Сарајева – нагласио је Додик.

На питање одакле се пласирају такве лажи и дезинформације, Додик одговара:

– Ту има оних из Федерације БиХ, а и из Републике Српске, који су у неком спекулативном безбедносном миљеу и покушавају да се тако одрже – казе Додик и додаје да не познаје никога ко се помиње у тексту у којем се говори о паравојним формацијама.

– Колико ја знам, нема ниједне паравојне организације регистроване у РС. Ако има, нека надлежни органи предузму законом предвиђене мере. Српска не стоји иза тога и спремна је да то санкционише – наглашава Додик.

 

Извор: Alo.rs