Издвајамо Свет

НАЈОПАСНИЈА ПУТИНОВА ПРЕТЊА ИКАДА: Европа је платила цену, ви сте се извукли, али ИГРА ТЕК ПОЧИЊЕ!

Фото: Јутјуб

У овом празничном периоду између Нове године и Божића, време у ком тежимо да свакодневне бриге оставимо по страни, Финанциал Тимес је објавио интервју са Херманом Грефом, шефом највеће руске банке, “Сбербанк”, који садржи јасно упозорење о озбиљним догађајима у Новој години, уколико САД погурају своје економске санкције до крајњих граница, што би се могло догодити с обзиром на друге врло забрињавајуће ствари у вестима у вези са Украјином.

Треба напоменути да је Херман Греф веома интелигентан, способан и нашироко поштован руски државник и пословни лидер. Он је кључни представник либералне економије и демократизације државне управе у оквиру унутрашњег круга Владимира Путина. Греф је по природи резервисан, уопште није узбуњивач.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Детонатор озбиљних догађаја на које је он алудирао је претња од стране неких политичара у Капитол Хилу, да ће проширити економске санкције против Русије до укидања приступа СWИФТ-у, који је витална компонента глобалне инфраструктуре за међубанкарске послове. Ова претња је у ваздуху још од почетка наметања санкција Русији 2014. године након анексије Крима и интервенције у украјинској побуни Донбаса.

Греф је рекао да би укидање приступа СWИФТ-у изазвало снажне контрамере Русије против САД. Пошто је до сада само Европа платила цену санкција а САД се извукле, у сваком новом одговору Русије, ће Америка осетити бол. Резултат би био сукоб који би “учинио да Хладни рат изгледа као дечија игра“.

Ово упозорење је дошло услед веома забрињавајућих знакова да се украјински сукоб, који је узрок или изговор за америчке санкције против Русије, отео контроли. Руска телевизија је у последњих неколико недеља извештавала о великој интензивности гранатирања од стране украјинских снага против цивила у Доњецкој и Луганској области, достигавши ниво који није виђен више од годину дана. Русија у међувремену повлачи своје официре-посматраче из Донбаса, а са упозорењем посматрају Пољска и друге земље које учествују у снагама ОЕБС-а.

Они сматрају да повлачење Русије угрожава безбедност њиховог особља на терену у региону. То такође може бити увод у већу руску интервенцију у сукобу. А у међувремену, САД и Канада су одобриле испоруку смртносног оружја Украјини, што прелази “црвене линије“ које је Русија јасно назначила.

Нова и провокативна војна подршка САД-а режиму у Кијеву лако може бити део већ плана “Паралелне државе” у Вашингтону, да у потпуности неутралишу спољнополитичке иницијативе Доналда Трампа које су у корист разумевања са Москвом. Уколико дође до ескалације борбе на југоистоку Украјине и Русија појача своју помоћ побуњеницима, постојаће прави аргументи да се имплементирају најдрастичније економске мере против Русије и избаце је из глобалног финансијског система, што би довело до сценарија које је навео Греф.

За оне који нису упознати са детаљима светског банкарства, СWИФТ је приватна компанија са седиштем у Бриселу у Белгији. Свако наређење да се Русији ускрати притуп његовој инфраструктури би морало доћи од савезне белгијске владе, која је иначе ових дана веома заузета планирањем посете Москви крајем јануара од стране премијера Чарла Мајкла.

У говору прошле недеље, пред 130 амбасадора из Белгије који су распоређени широм света, премијер Мајкл је позвао на нови и шири дијалог са Русијом, чак иако имају неслагања у вези са Украјином и другим питањима, па чак и ако санкције и даље остају на снази. Његова мисија у Москви ће сигурно на дневном реду имати текућу изградњу ЛНГ терминала у фламанској луци Зеебруггек, имплементирајући споразуме између руског извозника гаса “Новатек” и белгијског дистрибутера гаса “Флуxyс”.

Овај огороман пројекат би Белгију позиционирао као главно средиште за дистрибуцију течног природног гаса (ЛНГ) који долази са новоотвореног руског поља у Јамалу, северно од Сибира, средиште које има паневропску важност. То би такође позиционирало Белгију као главног конкурента Пољској, која је недавно отворила свој ЛНГ терминал за пријем америчког гаса, такође са тежњом за постизање паневропског нивоа.

Свако америчко интензивирање санцкија против Русије, а нарочито било какво укидање руског приступа СWФИТ-у, ће неизбежно убити белгијски гасни пројекат и изазвати велику штету локалној економији у Фландрији. С тим у вези, мора се констатовати да је снага иза коалиционе владе премијера Мајкла баш фламанска националистичка НВ-А странка. Све ово значи да ће у Белгији вероватно уследити уставна криза.

Из свих ових разлога, 2018. година ће бити година када се треба обратити пажња на детаље у свету, који је веома узнемирен и иде ка нередима.

 

 

Извор: Wебтрибуне.рс