Издвајамо Србија

НЕМАЧКИ НОВИНАР О УБИСТВУ ИВАНОВИЋА: Није подлегао национализму и зато је себи створио много непријатеља

Фото: Јутјуб

Немачка штампа опширно пише о убиству Оливера Ивановића, а у угледном листу Франкфуртер алгемајне цајтунг појавио се текст дописника са Балкана Михаела Мартнеса под насловом „Смрт у бастиону балканске мафије“, у коме Мартенс анализира Ивановићеву улогу у политичком животу Србије и Срба са Косова.

Мартенс истиче да је Ивановић пре свега био прагматична и умерена личност, са није подлегао повишеним националистичким тоновима, због чега су се са њим сусретали скоро сви политичари са Запада приликом доласка на Косово. Немачки новинар закључује да је таквим приступом Ивановић створио много непријатеља:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

националистичким албанским елитама био је трн у оку јер је на свој махом миран и аргументован начин заступао права српске мањине на Косову, док, како каже Мартенс, српским националистима није био по вољи јер се рано залагао да се прими к знању реалност косовске независности.

Када је Београд од косовских Срба затражио потпуни бојкот косовских институција, Ивановић се залагао за блиско учешће Срба у политичким догађајима на Косову, јер би тек тада би Срби могли бранити своје интересе на Косову, чак и ако не желе да признају државу проглашену 2008. године. „Срби овде нису планине и шуме, већ људи“, рекао је једном.

На Ивановића је већ 2005. био извршен напад, који се могао схватити и као опомена: тада је експлозивом разнет Ивановићев аутомобил. Он није био у близини и прошао је неповредјен. Починиоци никад нису индетификовани – али круг потенцијалних атентатора је већ тада био поприличан.

Мартенс наводи да пароле о светој земљи Косова поља, које су ширили, како каже, самозвани косовски јунаци из Београда, њему нису биле неприхватљиве, а да је имао непријатеље и у међународним надзорним органима на Косову, које је чак и десет година након проглашења независности (коју не признају све државе ЕУ) још увек полупротекторат под америчким и западноевропским старатељством. Он се није уздржавао од директне критике странаца због погрешних развоја и политичких омашки.

2014 године је Еулеx, на Косову активна државо-правна мисија ЕУ, покушао да га у једном најблаже речено чудноватом судском процесу жигоше као ратног злочинца и да га на 9 година стрпа у затвор, што је многе изненадило, јер чак ни албански националисти Ивановића нису оптуживали за ратне злочине. Покушај да га у то накнадно претворе је пропао у апелационом поступку, али је невино оптуженог коштао драгоцене три године живота, које је Ивановић провео у истражном затвору а после штрајка глађу у кућном притвору.

На крају, али не и најмање важно, Ивановић је имао своје противнике у робустно развијеном подземљу Митровице, која је стекла велики утицај и новац у граду након завршетка рата на Косову 1999. године, кријумчарењем и разним другим кривој пословима.

Франкфуртски лист даље пише да је сâм Ивановић у интервјуима последњих месеци дао до знања да се Срби на северу Косова не плаше Албанаца него других Срба, локалних криминалаца и џипова без регистарских ознака. Претње су, додаје се у тексту, постале интензивније након што је одлучио да уђе у политичку трку за место градоначелника против кандидата којег подржава председник Србије Александар Вучић. „Ивановић се чувао да не доведе Вучића у директну везу са мафијом у Митровици, али је знаковито говорио о ‘криминалним структурама повезаним са политиком’.“

„Трагично је да се 18 година након завршетка рата Срби сада плаше других Срба и зато напуштају Митровицу. Људи су уплашени, ћуте или пакују своје ствари“, упозорио је Ивановић неколико месеци пре смрти.

„Знали смо где је фронт, али сада не знамо зато што је фронт између нас“, рекао је тада.

Мартенс пише да је премоћ криминала у граду и развијена трговина наркотицима уз окретање главе полиције, један разлога због кога је Ивановић најавио прошле године да ће се кандидовати за место градоначелника Митровице, против кандидата кога је подржавао председник Србије Вучић. После објављивања кандидатуре претње против Ивановића су се повећале. Ивановић је пажљиво избегавао да не повезује директно Вучића са мафијом у Митровици, али је говорио о „криминалним структурама везаним за политику“. Многи чланови Ивановићеве странке су се после претњи повукли из политике, али он је ипак је одлучио да игнорише претње.

Мартенс овако закључује свој текст: „Ивановић је био верзирани каратиста и могао је да се одбрани од физичких напада – али није имао шансе против шест метака који су у уторак пробушили његово тело. За Косово, Србију и Србе у Митровици било би важно да се убиство разјасни. Али шансе не стоје добро. Митровица је са аспекта правне државе црна рупа која је сада прогутала нову жртву.“

 

 

Извор: Курир.рс