Србија

ПРИШТИНА ПЛАНИРА ДА „ПОКЛОПИ“ СЕВЕР КОСОВА — шта могу Срби

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Иако Србија има усмене гаранције НАТО-а да косовске снаге безбедности неће долазити на север Косова, проблем је што НАТО-у не можете веровати ни када имате писмене гаранције.

После убиства Оливера Ивановића на Косову и Метохији ништа неће бити исто. Председник Србије Александар Вучић упозорио је да нико не покушава да искористи Ивановићево убиство за, како је рекао, изазивање нестабилности и увођење косовских безбедносних снага на север Косова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Добро читамо и разумемо оно што раде неки, цео смисао јесте да имају своје оружане снаге на северу Косова супротно Бриселском споразуму“, рекао је Вучић обраћајући се новинарима.

Оптужбе да су Ивановића убиле српске службе имају за циљ, казао је Вучић, да доведу албанску чизму на север Косова.

Своје страховање да би тако нешто могло да се догоди изразио је и председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун. Приштина, према Дрецуновим речима, има за циљ да под контролу стави север Косова да би косовске службе безбедности могле да се нагомилају на северу под изговором да истражују Ивановићево убиство и да желе да спрече наводну дестабилизацију.

Српски политичари изјављивали су да имају усмене гаранције НАТО-а да на север Косова неће доћи ни специјална јединица РОСУ, нити било какве албанске безбедносне снаге, каже војни аналитичар Мирослав Лазански.

„На северу Косова постоји мултинационална полиција која је под контролом Приштине. Ако би дошло до упућивања РОСУ или неких других снага из Приштине, то би било кршење тог усменог договора и обећања. Не знам имамо ли нешто написмено, само је проблем што НАТО-у не можете веровати ни када имате писмене гаранције, а не усмене“, каже Лазански.

Приштина сигурно сања и планира да упути безбедносне снаге на север Косова не би ли, како Лазански каже, и ту територију поклопила, али тешко је рећи шта Београд може да уради.

„Ми можемо да протестујемо код команде Кфора, Еуфора, Еулекса, НАТО-а, да протестујемо код Светог Петра и Бога, али ако протест не подупрете неком конкретном одлуком да то спречите, нико не може да спречи Албанце да то ураде“, категоричан је Лазански.

Друга могућност јесте да се грађани на северу Косова самоорганизују и да не дозволе да им албанске специјалне снаге, које би се, како Лазански каже, окористиле ситуацијом после убиства Оливера Ивановића, уђу на север Косова.

Међутим, Лазански је уверен да Приштина у овом тренутку неће покушати да продре на север Косова, јер би се, у случају да тако нешто учине, на њих свалило барем медијско незадовољство, каже Лазански.

У интервјуу за јавни сервис, председник Вучић је рекао да је поносан што за време колико је он на власти на КиМ није убијен ниједан Србин, подсећа новинар Жељко Цвијановић.

„Три дана после тога, убијен је Србин и то је убијен Србин са којима су Вучићеви имали озбиљан политички конфликт. Оливер је био доста специфичан човек — јак, леп, харизматичан… Човек око кога се може градити мит. Нешто слично као Ђинђић, само у мањим димензијама. Мислим да је онај ко је планирао његово убиство и ко га је извршио, имао у виду све ове ствари“, каже Цвијановић.

Убиство Оливера Ивановића требало је да иде на Вучићев рачун, каже Цвијановић. Међутим, додаје и да Александар Вучић има најмање интереса да Оливер Ивановић буде убијен.

„Очекујем широк спектар притисака на Београд и на север Косова, од звецкања оружјем до психолошких операција. Ово је суштински крај унутрашњег дијалога, ово је почетак оних притисака и оних радњи који ће покушати да сломе Србе пре преговора. После Оливера улазимо у фазу која ће трајати релативно дуго, можда целу ову годину. Биће веома турбулентна фаза, јер очигледно је да када би Срби и хтели да предају Косово, не могу то да учине. Вучић то не може и када би хтео. А неће“, објашњава Цвијановић и додаје да је сада питање како сломити Вучића.

 

Извор: rs.sputniknews.com