Издвајамо Србија

РИЧАРД ХАС: Србија губи време да би скренула пажњу САД, ви сте само поље на шаховској табли

ЗА НАС је овај регион само поље на шаховској табли, тешко је тако малом простору да буде у фокусу Вашингтона и зато не треба да губите време да бисте скренули пажњу. То је за вас добра вест. Ви и ваши суседи треба да одлучујете о региону, а Европа и САД ће помагати на маргинама“, поручио је вечерас Ричард Хас, председник Савета за међународне односе у Њујорку на промоцији своје књиге “Свет у нереду“ коју је организовао Центар за међународне односе и одрживи развој (ЦИРСД).

Одговарајући на питање о оправданости НАТО интервенције у Србији 1999. године због Косова, имајући у виду тренутно стање на КиМ и убиство политичара Оливера Ивановића, Хас је навео да се тиме обично реши једно питање, али отворе нека друга што се, како каже, показало и када је Америка 2003. интервенисала у Ираку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Ипак, није фер рећи да је интервенција била погрешна, ако ствари после тога нису испале добро. Пажња свих у овом региону треба да буде усмерена на то да се поправи садашње стање уместо што кукају како су били нечије жртве пре 20 година“, сматра Хас.

Он је додао да је став Међународне заједнице када је одлучила да интервенише у Србији био да “право на суверенитет не може да превлада људска и грађанска права која је свака држава дужна да штити“.

Анализирајући прилике у свету, Хас је навео да је на глобалној политичкој сцени присутна велика прерасподела моћи у коју су се укључили Кина и Иран, као и повратак ривалитета великих сила којем је допринела, како каже, и сама Америка.

“САД су имале несразмерно велику моћ у односу на остатак света, али је нису мудро искористиле. Реакција Обамине администрације на оно што је Џорџ Буш радио била је преоштра. Америка се тада повукла из Либије која је пропала и постала нефункционална држава“, оценио је Хас.

Стручњак за спољну политику, који је сарађивао са четворицом некадашњих америчких председника, оценио је да је Доналд Трамп као први човек САД-а унео неизвесност у спољну политику те земље, посебно својим иступима на Твитеру.

“Наравно да је легитимно да твитује, али његов твитови имају тежину, показују став америчке политике и треба да буду озбиљно припремљени за објављивање. Трамп их шаље целом свету, а не пита саветнике да ли је то добро“, рекао је Хас.

Као највећи безбедносни изазов у овом тренутку навео је постизање споразума са Северном Корејом о престанку нуклеарног наоружавања.

“Не верујем да ће политички и привредни притисак довести до тога да Северна Кореја одустане од нуклеарног оружја јер је видела шта се дешавало са Украјином и Либијом. Уколико се не постигне споразум дипломатским путем, не искључујем могућност да САД превентивно нападну Северну Кореју јер неће дозволити да се угрози безбедност државе“, навео је Хас.

Према његовој оцени, три водећа лидера у свету данас су председник Француске Емануел Макрон, којег је описао као најдинамичнијег европског политичара, затим председник Кине Си Ђинпинг и председник Русије Владимир Путин, за којег каже да је “са мало урадио много“.

 

Извор: Тањуг