Издвајамо Свет

РУСКЕ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ ИМАЈУ ЈЕЗИВА САЗНАЊА: САД се хитно спремају за велики рат који ће се одвијати далеко од њихових граница

Pixabay.com

Једна област у којој Америка има значајну предност над било којим претпостављеним противником је логистика. Ниједна друга нација не може оспорити способност САД-а да спроведе операције у иностранству, распореди и одржи удружене снаге широм света, укључујући и удаљене углове света. Али то није довољно! Способност се хитно побољшава. Сумирање делова информација које долазе из различитих извора, доводи до закључка да су припреме за борбене акције које се спроводе далеко од домаћих база, у пуном јеку.

Вежбе америчког ваздухопловства, ЈФЕ (Јоинт Форцибле Ентрy) – највеће икада – одржане су 9.-10. децембра у циљу провере спремности за подизање војних падобранаца. Транспортне авионе су пратили ратни авиони Ф-15 и Ф-16. Кад су слетели, снаге на терену су подржане из ваздуха. 37 Ц-17 Глобемастер ИИИ и 21 Ц-130 Херцулес теретних авиона је полетело из 12 ваздухопловних база широм земље како би подржали највећи ЈФЕ догађај у историји. Војници су слетели у Неваду. Укупно 100 авиона је учествовало у вежбама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тренинг се одржао убрзо након “Мобилитy Гуардиан” – велике пројекције моћи НАТО-а – која је одржана у јулу и удружила око 30 земаља. Вежба је укључивала све елементе присилног уласка, укључујући електронски напад и сајбер ратовање. Ц-17, који је спреман за слетање у било који део света у року од 24 сата, како би доставио опрему потребну за даље операције 4 Ф-22 или Ф-35 бораца, био је елемент потпуно интегрисаног сценарија.

Овај месец су САД и Јужна Кореја одржале вежбу “Вигилант Аце“, највећу заједничку вежбу. Петодневна вежба “Вигилант Аце” је укључивала 230 авиона, Ф-22 Раптор стелт авионе, и десетине хиљада војника.

Вежбе таквог обима, одржаване једна за другом, показале су да је приоритет могућност спровођења операција за пројекцију моћи у удаљеним регионима. На пример, 1. децембра 2017. године, Агенција за логистику одбране је издала амандман на обавештење у вези са залихама за млазно гориво на локалитетима широм Европе и Африке, у циљу подршке активностима америчке војске. Промена је посебно додала захтев за испоруку горива на три места- Ману Даyак аеродром у нигеријском граду Агадез, Хоуари Боумедиене аеродром у главном граду Алжира, и аеродром Таманрассет/Агуенар.

На путу су планови за побољшање логистичке инфраструктуре за офансизвне операције у Европи, укључујући и стварање логистичке команде и стварање војне слободне транзитне зоне по узору на шенгенски споразум из 1996. године да би се омогућило слободно кретање сила преко граница европских чланица НАТО-а. Повидз, село у Пољској са 1.000 становника, постаје стратешки значајан центар НАТО-а, описан као “центар центра гравитације“. Планови укључују достављање војних возила, опреме, артиљерије и особља, вреднијих од саме бригаде.

Овог месеца је нови амерички војни транспортни авион “Ц-130Ј Супер Херцулес” стигао у ваздухопловну базу Рамстеин у Немачкој, да замени један од 14 Ц-130Ј. Авион поседује надограђену авионику, побољшан капацитет подизања и супериорне перформанске пењања. То је део ротационог процеса надоградње постојећег авиона.

Ваздухопловне снаге враћају “Ц-5М Супер Галаxy” транспортере који су недавно уклоњени због смањења буџета. Ц-5 је највећи транспорет који су изградиле САД, способан да носи највише 135 тона терета. Може да носи до 35 стандардних палета и 81 војника у исто време, или широк спектар опреме, укључујући тенкове, хеликоптере, подморнице, опрему, и храну и прибор за хитне случајев.

Ваздухопловство је купило “131 Ц-5 Галаxy” између 1968. и 1989. године. Од 2013. године, ова служба је одлучила да надогради њих 52 у нови –М “Супер Галаxy“, што укључује замену старијих ТФ-39 мотора новим Ф138 комерцијалним моторима. Нови мотор генерише 22 одсто више потиска и омогућава да се носи више терета. Авиони такође добијају стаклене кокпите, нови аутопилотни систем, нове навигацијске и сигурносне надоградње и систем за контролу лета у свим условима.

Постоји идеја да се транспортни авиони попут “Ц-130 Херцулес” претворе у ваздухопловне носаче способне да лансирају дронове који би могли улетети у борбене просторе зарад извиђања и надзора. Ови дронови би истовремено комуницирали и окупљали се, збуњујући непријатеља својим бројем и одвраћаући пажњу њихове ваздушне одбране.

Све ове чињенице и догађаји се не налазе на наловним странама. Они засебно не говоре много, али када се саставе и систематизују говоре много тога. Они наводе на то да се верује да се САД хитно спремају за велики рат који се одвија далеко од њихових граница. Америчка војска је велика, организована и глобално постављена да се бори у њему. Доктрина ширења снага није тако једноставна као производња више бораца и оружаних система. Ништа није могуће без логистике. То је оно чему се даје највећи приоритет како се припреме интензивирају.

 

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Wебтрибуне.рс