Русија

СВИ СУ МИСЛИЛИ ДА СЕ РУСИЈА ПОВЛАЧИ ИЗ СИРИЈЕ! Нови Путинов закон шокирао Америку!

Руски председник Владимир Путин потписао закон о ратификацији споразума Русије и Сирије о проширењу поморске базе у близини сиријске луке Тартус, преноси Тас.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На тај начин је формализовано успостављање трајног руског војног присуства у Сирији, а споразум предвиђа да руски бродови могу да улазе у сиријске воде и луке, као и да се у медитеранској луци Тартус истовремено може налазити до 11 руских ратних бродова, укључујући бродове на нуклеарни погон.

Руска морнарица користиће инфраструктуру базе без надокнаде наредних 49 година, а тај период може да се продужи ако се обе стране сагласе. Руско особље уживаће имунитет.

Доњи дом руског парламента, Државна дума ратификовала је споразум 21. децембра, а горњи дом Савет Федерације 26. децембра.

Одлука о проширењу једине руске поморске базе на Медитерану уследила је пошто је врховни командант руске војске Путин наложио повлачење дела руских трупа из Сирије.

Русија је 2015. године покренула ваздушну кампању у Сирији која је довела до преокрета у грађанском рату у тој земљи, у корист председника Башара Асада, дугогодишњег савезника Москве.

 

Извор: B92.net