Свет

ТРАМП ЈЕ ТЕЖАК РАСИСТА: Шефу Беле куће није требало много да открије СВОЈЕ ПРАВО ЛИЦЕ!

Доналд и Меланија Трамп (Фото: Јутјуб)

Председник САД на састанку са сенаторима у Овалном кабинету изјавио да Америци нису потребни имигранти из „ус*аних земаља“ попут Хаитија и афричких држава, већ људи као што су Норвежани

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник САД Доналд Трамп показао се као тежак расиста. Он је на састанку са сенаторима у четвртак изјавио да Америци нису потребни имигранти из „ус*аних земаља“ попут Хаитија и афричких држава, већ фини људи, као што су Норвежани.

Хоће „чисту“ земљу

Према наводима „Вашингтон поста“, председник САД је вулгарни речник искористио на састанку са демократским и републиканским сенаторима Диком Дурбијем, Линдзијем Грејамом и још четворицом њих. Они су дошли у Овални кабинет да Трампу представе нови нацрт закона о имиграцији.

Према том нацрту, САД би укинуле програм за добијање визе и зеленог картона преко лутрије, што Трамп подржава. Међутим, уместо тога сенатори предлажу да привремени заштићени статус (ТПС) буде продужен за грађане земаља такозваног трећег света, које су погођене неком природном непогодом. То, између осталог, подразумева продужетак боравка за грађане Ел Салвадора, који је страдао у земљотресу 2001, али и Хаитија, уништеном у потресу 2010, као и разних афричких држава.

Трамп је слушао сенаторе до момента до кад нису поменули Хаити и афричке земље, а онда је праснуо.

– Зашто допуштамо да сви ти људи из ус*аних земаља долазе овде? – питао је Трамп.

Он је затим рекао присутнима:

– Шта ће нам још Хаићана. Избаците их!

Уместо њих, како је додао, САД треба да теже асимилацији људи из земаља попут Норвешке, која је чланица НАТО и амерички савезник.

Након што су Трампове увредљиве изјаве објављене у медијима, влада Хаитија је одмах протестовала. Она је позвала америчког амбасадора и уручила му протестну ноту, захтевајући и објашњење за непримерен речник председника САД.

Такође, критике Трампу упутила је и Афричка унија.

– Имајући у виду историјске чињенице о томе колико је Африканаца стигло у САД као робови, ова изјава је у супротности са прихваћеним понашањем и праксом. То је нарочито изненађујуће јер САД остају глобални пример за то како је миграција родила нацију изграђену на снажним вредностима различитости – рекла је портпаролка Афричке уније Еба Калондо.

Отказао пут у Лондон на отварање амбасаде САД

Доналд Трамп је у петак отказао посету Лондону планирану за 26. фебруар, наводећи да је незадовољан изгледом нове америчке амбасаде. Он је преко Твитера најавио да неће ићи да свечано отвори ново дипломатско представништво САД.
– Отказао сам посету Лондону јер нисам велики фан Обамине администрације која је за сићу продала најбоље лоцирану и најлепшу амбасаду у Лондону, да би изградила нову на лошијој локацији за 1,2 милијарде долара. То је лош посао. Нећу да пресечем врпцу – поручио је Трамп, уместо кога ће амбасаду отворити државни секретар САД Рекс Тилерсон.
Нова амбасада, иначе, има најмодернији безбедносни систем, енергетски је ефикасна и паметна зграда која у свом склопу има базене, фитнес-центре и све друге погодности.

Британци, међутим, верују да лидер САД не долази у Лондон јер су званичници Даунинг стрита његову посету оценили као радну, а не државну. Зато нису планирали да му поставе црвени тепих, доделе му ордење и укажу друге државне почасти. Такође, није планирано ни упознавање са краљицом Елизабетом ИИ, што је, како британски медији оцењују, вероватно увредило Трампа. Истовремено, најављени су и велики протести уколико Трамп дође у Лондон.

Она је додала да Афричка унија верује да Трампова изјава шкоди глобалним вредностима о различитости, људским правима и узајамном разумевању.

Шокантни коментари

Реаговала је и канцеларија високог комесаријата Уједињених нација за људска права. Она је оптужила Трампа да је расиста.

– То су шокантни и срамни коментари председника САД. За њега нема друге речи осим „расиста“. Не можете окарактерисати читаве земље и континенте као „усране“, јер им читаво становништво није бело и због тога није добродошло. Ово није прича само о вулгарном изражавању, већ о отварању врата најгорој страни човечанства, о вредновању и подстицању расизма и ксенофобије – био је оштар портпарол Канцеларије високог комесара УН за људска права Рупет Колвил.

 

Извор: Informer.rs