Србија

ТРИ РАЗЛОГА ЗАШТО АЛБАНЦИМА НА КОСОВУ ОДГОВАРА УБИСТВО ОЛИВЕРА ИВАНОВИЋА!

Фото: Јутјуб

Убиство лидера СДП Оливера Ивановића изазвало је политички потрес који ће регион још дуго осећати. Највеће политичко убиство још од атентата на премијера Зорана Ђинђића је без икакве сумње наручено, а кључно питање које се већ сада поставља јесте да ли је ликвидација лидера косовских Срба завршетак неког старог плана или почетак неке шире приче чије размере тренутно не можемо да наслутимо

Кфор као представник међународне заједнице, заједно са Косовским безбедносним снагама је био дужан да обезбеди безбедност свих грађана на Косову. Ако се зна да се поред Кфора и Косовских безбедносних снага на Косову налази америчка војна база Бондстил и да делује велики број обавештајних агенција, поставља се питање, како онда они нису знали да постоји опасност по живот Оливера Ивановића. Такође, поставља се и питање коме је највише одговарало да он буде убијен и ко је могао то да спречи.
1. Куповина времена за укидање Суда за ратне злочине

2. Обустава преговора са Београдом и одлагање формирања ЗСО

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

3. Порука свим Србима и разједињавање Срба како на Косову тако и у остатку Србије

Куповина времена за укидање Суда за ратне злочине?

Током фебруара очекују се прве оптужнице Специјалног суда за ратне злочине на КиМ.

Данас је одложена седница на којој је група посланика планирала да „прокријумчари“ одлуку о укидању суда формираног да процесуира злочине које су током рата на КиМ починили Албанци. Некадашње вође ОВК данас чине окосницу политичке и економске елите и предводе вишемесечне напоре за опозивање законске одлуке о формирању Специјалног суда за ратне злочине.

За премијера самопроглашене државе Рамуша Харадинаја медији одавно наводе да би могао међу првима да се нађе на оптуженичкој клупи. Недавно је амбасада САД у Приштини одбила да му изда визу за одлазак на Молитвени доручак у Вашингтон, а медији тај потез тумаче као пуштање некадашњег албанског ратног лидера низ воду.

Одлагање формирања ЗСО?

Српска делегација на челу са председником државе Александром Вучићем напустила је преговоре у Бриселу одмах после атентата на Оливера Ивановића.

Током дводневних преговара са Приштином под окриљем ЕУ било је предвиђено да теме буду примена постигнутих споразума о Заједници српских општина, слободи кретања, интегрисаним управљањем административним прелазима, правосуђу и енергетици и друга отворена питања.

Одавно је познато да се косовска политичка врхушка највише противи формирању Заједнице српских општина. Приштина од почетка преговора има за циљ да стави север Косова под своју контролу. Сада постоји оправдана бојазан да би косовске службе безбедности могле да се нагомилају на северу под изговором да истражују убиство и да желе да спрече дестабилизацију.

Порука свим Србима 

Атентат на Оливера Ивановића може да се тумачи и као недвосмислена порука Србима и то не само на простору КиМ.

Из Приштине други дан заредом пристижу оптужбе да иза атентата стоји Србија. Премијер самопроглашене државе Рамуш Харадинај чак је после састанка са шефовима тамошњих служби безбедности изјавио да је ситуација на КиМ стабилна али је додао да не искључује могућност терористичких напада?!

Не заборавимо на чињеницу да је на могуће нападе упозорио и амерички Стејт департмент и то само три дана пре атентата на Ивановића. Није само јасно како је могуће да поред толиког присуства страних обавештајних служби у Покрајини – нико није знао да се припрема овакво убиство!

Једно је сигурно убиство Оливера Ивановића је продубило раздор међу Србима на Косову, као и међу Србима у остатку Србије. Албанцима нису одговарали уједињени Срби ни у ком облику, добро је позната латинска пословица завади па владај.

Извор: Srbija Danas