Издвајамо Русија

Хиљаде верника на Божићној литургији у Москви и Санкт Петербургу, где и Владимир Путин дочекује Божић (ВИДЕО)

Хиљаде верника окупило се на литургијама у Москви и Санкт Петербургу. Патријарх московски и целе Русије Кирил служи божићну литургију у Храму Христа Спаситеља у Москви. Председник Русије Владимир Путин дочекује један од главних хришћанских празника у цркви Светог Симеона и Ане у Санкт Петербургу.

 Божићу претходи 40-дневни божићни пост који почиње 28. новембра и завршава се 7. јануара.

Божићни пост установљен је да би се до Божића људи физички и духовно очистили покајањем, молитвама и уздржавањем од хране, страсти, порока, увреда, зла и других грехова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У хијерархији празника Руске православне цркве, Божић заузима друго место, после Ускрса, и посвећен је сећању на рођење Исуса Христа, кога је родила Девица Марија.

Према хришћанском вероучењу, Исус Христос је Син Божји, кога је у Витлејему родила Девица Марија. После Благовести, Марија се верила за Јосифа. Император Октавијан Август наредио је пописивање становништва, па су Јосиф и Марија из Назарета кренули у Витлејем. Због гужви у граду нису могли да нађу место у свратиштима, те су на крају завршили у пећини или штали, где се Христ родио.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com