Издвајамо Свет

ХРВАТИ УДАРНА ПЕСНИЦА НАТО ПРОТИВ РУСИЈЕ: Историја се понавља, најбројнија војска на руским границама је из Хрватске

Хрватски Вечерњи лист објавио је број војника појединих контингената НАТО-а распоређених у Литванији и Пољској на граници са Русијом. Анализа састава размештених оружаних снага држава НАТО показује да су, у односу на величину државе и број становника, најбројнији Хрвати

– Хрвата је тако, у две војне базе, укупно 258. Уз лично наоружање, стандарде ХС пиштоље и ВХС јуришне пушке, хрватски војници су на границу са Русијом допремили и 12 ‘Патрија’ и вишецевни бацач ракета ‘Вулкан’ – пише Вечерњи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ако се упореди број војника из других држава са бројем становника, величина Оружаних снага, као и количина новца који свака од тих држава одваја за своју војску, Хрватске оружане снаге далеко су најјаче и најбројније у тој мисији, оцењује хрватски портал „Дневно“.

Хрватска, са својих нешто мало више од четири милиона становника, 15.000 војника и с годишњим војним буџетом од 4,4 милијарде долара, има у Литванији и Пољској тек 18 војника мање од Француске. Чији је војни буџет чак осам пута већи, оружане снаге четири пута бројније, а број становника 17 пута већи.

Најбројнији су, наравно, Американци, њих хиљаду. Али њихов војни прорачун готово је 150 пута већи од хрватског, укупан број војника 70 пута, а становника више од 80 пута.

Бројни су и Немци – њих 455, има их скоро за 200 више од Хрвата. Међутим, немачка војска по свој прилици код куће мање осећа њихову одсутност будући да немачке Оружане снаге броје више од 60 хиљада војника, наводи се у тексту.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com