Србија

ШЕШЕЉ: Одлазим из странке, али за 20 година; Брнабић као премијер делује озбиљно

Војислав Шешељ тврди да је најздравији политичар у Србије и тврди да ће на челу радикала бити још најмање две деценије. После тога, како је поверио колегиницама Јовани и Бојани са телевизије Хепи, можда страначко кормило препусти сину Александру, који је озбиљно загризао. Признаје да никада више не би правио политичке дилове са Вуком Драшковићем нити са Томиславом Николићем.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бојана: Који вам је највећи политички успех?

Шешељ: Само ви питајте шта вас занима, само ми немојте секс нудити, нисам у стању четвртком. Што се успеха тиче, мислим да је мој највећи реафирмација српског национализма, српског четништва, обнова српског радикализма, победа над Хашким трибуналом, оснивање и очување СРС.

Бојана: Да можете да вратите време, коју грешку никада не бисте поновили?

Шешељ: Не бих, рецимо, никада ушао у заједничку странку са Вуком Драшковићем, као што сам урадио 1990. Онда не бих имао поверења у Томислава Николића, а имао сам неограничено поверење.

Јована: За неке сте човек који је најбољи студент Правног факултета досад, а за друге човек који је победио Хаг. Шта вам је драже?

– Ја сам желео Правни факултет што пре да завршим да бих се посветио професорском послу на факултету, међутим, био сам у политичком сукобу са локалним моћницима, па сам се као студент-продекан супротставио избору декана на Правном факултету у Сарајеву. Нисам успео, он је изабран, али није хтео да ми распише конкурс за асистента, па сам отишао на Факултет политичких наука.

Бојана: Која жена из политике вам је најсимпатичнија, а која најантипатичнија?

– Смиљана Гламочанин Варга је врло талентован политичар, па Вјерица Радета и читав низ других. И у физичком, и у психичком, и у професионалном смислу јер успех у сфери у којој се човек посвети открива лепоту душе. Физичка лепота сама по себи не значи ништа. А најантипатичнија. Тренутно ми је то Зорана Михајловић.

Јована: Чекајте ја личим на Зорану…

– Ма не! Она личи као да је сва од гипса, што би рекла Маја Гојковић. Кад је једном удариш песницом, сав се гипс распадне. Маја кад је удари, не ја… Ипак, мислим на дуже релације, ипак је најгора она столовача ужичка Наташа Мићић. Она је далеко најодвратнија.

Јована: Ако вам је Радета најбоља, зашто се онда комплимент делили Колинди?

– Нисте ви то добро пратили како је ту ишло са Колиндом, свашта је ту било.
Никада више не бих правио странку са Драшковићем нити бих имао поверења у Николића

Бојана: Вас је Колинда одбила?

– Она чезне за мном.

Бојана: Контактирала је с вама?

– Не, нема сигнала.

Јована: На власти је Александар Вучић, који је ваше политичко дете. Јесте ли поносни што сте изнедрили председника Србије?

– То није тачно. Вучић је политички син Томислава Николића, то је Николић безброј пута изјавио. А знам да Вучић тад из коже хоће да искочи. Нема ствари која га може више увредити.

Јована: Ипак, он вас цени.

– Па и ви ми цените, сви ме цене, сви ме воле, а неће да гласају за мене.

Бојана: Зашто је тако?

– Мислим да смо прошли кроз ту критичну фазу и да ће наш убрзани политички опоравак да уследи врло брзо.

Јована: Хоће ли мој шеф Дачић ту да припомогне?

– Неће Дачић мени него себи да помогне. Не треба то схватити генерално, али у једној општини у Србији ми смо нашли заједнички језик, и то је за нас један експеримент. Ако се покаже успешно, можда и у неким другим местима у Србији, па и у Београду. На локалном нивоу се не бистри та висока политика, већ се решавају локални проблеми грађана и наше странке имају искуства како се то ради. Друго, сад имамо те две велике формације. С једне стране су напредњаци и сви ти њихови сателити којих има око 12, а с друге, ове осакаћене прозападне странке које се силом прилика обједињавају под Ђиласовим скутима. И онда постоји опасност да те две групације мељу оно што је између њих. Наше укрупњавање би био начин да им не дозволи да нас самељу.

Бојана: Ко ће бити ваш политички наследник?

– Рано ми је да размишљам о наследнику, мислим још 20-30 година да се бавим политиком. Ево погледајте здравствени картон мој и осталих политичара, спадам у најздравије.

Бојана: А синови?

– Најстарији Никола не показује вољу да остане у политици. Александар је загризао озбиљно, па видећемо, све зависи од његовог знања, спремности да напорно и упорно ради. Врата су му отворена, на њему је да то искористи. Он улази у процес слободне конкуренције. Странка ће одлучивати ко ће бити мој наследник. Противио сам се да он буде изабран за председника странке, Милован Бојић га је предложио и странка је тако одлучила.

Јована: Кажу да је интелигентан и да личи на вас.

– Сву четворицу синова сам потписао, е сад да ли личе на мене или не личе…

 

Извор: republika.rs