Издвајамо Србија

ШИПТАРИ НЕ ДАЈУ НИ БАДЊАК ДА СЕ УНЕСЕ: Албанци блокирали улаз у манастир у Ђаковици, Срби најављују тужбу!

Група косовских Албанаца блокирала је данас у Ђаковици приступ манастиру Пресвете Богородице, иако је група Срба отказала најављену посету због претњи и безбедносне ситуације, наводи на свом Фејсбук профилу отац Сава Јањић.

Додаје, да су четири монахиње остале закључане у манастиру, те да литургија није служена нити је ико могао да донесе бадњак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како каже, јутрос је група косовских Албанаца блокирала приступ манастиру због наводног мирног протеста који је „био прилика да се на божићне празнике изађе у јавност са порукама етничке и верске мржње“.

– Наводни мирни протести само су наставак етничког чишћења Ðаковице од Срба који је уследио након 1999, уништавањем српских цркава и кућа – наводи Јањић.

Како каже, Срби се већ годинама суочавају са негирањем основних верских и људских права, а овај пример показује да хришћани на КиМ не могу свуда слободно ни Божић да прославе.

– Видећемо да ли ће међународни представници у међувремену успети да пруже гаранције за безбедност- каже Јањић и подсећа да је блокирани манастир до темеља био спаљен у погрому 2004. године.

– Православно гробље још и данас представља тужну слику савременог варварства и мржње. На жалост, и после 18 година многи наши верници не могу да дођу на Косово и Метохију док они који су овде остали живе у сталној зебњи и неизвесности због етничке мржње која се шири на сваком кораку- каже Јањић.

Додаје, да уз неколико изузетака, нико јавно не сме да дигне глас против преовладујућег терора у коме су после рата од косовских екстремиста страдали и многи честити косовски Албанци. “

– Није ни чудо што се Косово данас суочава са све озбиљнијим међународним осудама- закључио је Јањић.

Ђаковчани најавили тужбу суду због блокаде пута
Удружење Ðаковчана, које је одустало од традиционалног одласка на Бадњи дан на Косово и Метохију због тога што су Албанци блокирали пут, саопштило је данас да нису уплашени и да ће наставити борбу за повраћај достојанства, људских и верских права, те најавили да ће против Н. Н. лица поднети тужбу суду.

У саопштењу достављеном медијима се наводи да је то удружење спремно да се одазове сваком суду за одбрану личности, поноса и вере.

– Руше нам манастире, цркве, куће, гробља. Вређају нас, понижавају при сваком одласку у град у коме смо вековима живели, стварали, градили, да би на крају били протерани 1999. године. Веровали смо да ће прогон једном престати. У расејању, обесправљени, потиштени, живимо са надом у повратак, нас 125.000 Срба из Ðаковице и 300.000 Срба са простора Космета- наводи се у саопштењу.

 

 

Извор: Тањуг