Издвајамо Србија

18 ГОДИНА ОД АРКАНОВОГ УБИСТВА! Зашто Енглези ШТИТЕ ЊЕГОВОГ УБИЦУ у Јужноафричкој Републици?!

Данас се навршава пуних 18 година од убиства Жељка Ражнатовића Аркана у београдском хотелу Интерконтинентал. Према неким наводима Енглези његовог убицу, Добросава Гаврића, чувају у Јужноафричкој Републици

Енглези чувају Аркановог убицу, сматра бивши обавештајац Божидар Спасић, који истиче да Добросаву Гаврићу (41), осуђеном на 30 година робије због убиства Жељка Ражнатовића Аркана, заштиту у Јужноафричкој Републици пружају власти са Запада, поготово из Лондона, јер им одговара што он оптужује Слободана Милошевића за ратне злочине.

– Енглезима иде у прилог да се у целу причу уведе Милошевић. Они због свог великог утицаја у Јужноафричкој Републици контролишу подземље у тој земљи. Гаврић се, према неким информацијама, налази у једној од сигурних кућа у Јужноафричкој Републици, где га чувају њихови обавештајци, а вероватно има и своје лично обезбеђење. Те сигурне куће су обично мањи хотели, али они могу да излазе из њих. Неки од заштићених криминалаца тамо могу, рецимо, несметано да шверцују дијаманте и људе – наводи Спасић.

Он тврди да је Гаврић злоупотребио Милошевићево име када је у захтеву за политички азил навео да је бивши председник СРЈ једини имао мотив и моћ за Арканово убиство.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Слоба је једино име за које је могао да се ухвати да га не би испоручили Србији. Арканово убиство нема везе са његовим евентуалним изручењем Хагу. Радило се о обрачуну великих криминалних кланова – истиче он.

Гаврић је у захтеву за азил Вишем суду у Кејптауну оплео по Аркану, наводећи да је пре оснивања паравојне групе Тигрови био криминалац од каријере, који је чинио злочине широм Европе. Ти злочини су се кретали, како пише у захтеву за статус избеглице, од пљачки, па до убистава.

Према његовим тврдњама, то је искористио Милошевић, ком је био потребан неко попут Аркана за спровођење операција етничког чишћења, које нису могли обављати обични војници. Сам је рекао да је био сведок сусрета припадника Арканових Тигрова и Милошевићеве војске.

– Гаврић лично је потврдио блиске везе Аркана и Милошевића, јер је био присутан у Хрватској током рата, док су Арканови „Тигрови“ били смештени у близини, у Ердуту. Било је уобичајено да Гаврић виђа како Арканови Тигрови долазе у свој камп да узму оружје и муницију за своје операције. Аркан се после рата трансформисао из паравојног вође у моћну фигуру подземља – пише у Гаврићевој апликацији за статус азиланта.

Он тврди да је до 2006. постало јасно да Арканови приајтељи хоће да га убију, па је одлучио да побегне из земље. Испричао је да је добио пасош из Босне и Херцеговине на име Саша Ковачевић и да је побегао преко Хрватске, Италије и Кубе у Еквадор, где је остао скоро годину дана.

Намеравао је да иде у Јужну Африку и тамо је стигао 2007. са туристичком визом од три месеца. После тога су му дошли жена и двоје деце. Истакао је да је погрешно осуђен за Арканово убиство и да би га Арканови другови убили ако би био изручен Србији.

Извор: Alo.rs