БИВШИ ШЕФ ЦИА: Тајне групе утичу на владе по целом свету а најозоглашенији пример је српска „ЦРНА РУКА“ – СРБИЈА ЈАВЉА

БИВШИ ШЕФ ЦИА: Тајне групе утичу на владе по целом свету а најозоглашенији пример је српска „ЦРНА РУКА“

Некадашњи директор Централне обавештајне агенције (ЦИА) Џон Дојч рекао је да постоје многе групе које на тајне начине покушавају да утичу на владе широм света, а као пример из историје навео и „Црну руку“

– Постоји много историјских примера групе које оперишу унутар, поред или против легитимно или нелегитимно постављених влада. Можда је најозлоглашенији пример ефикасне „дубоке државе“ тајна организација „Црна рука“. Предводио ју је шеф српске обавештајне службе, пуковник Апис, а она је испланирала заверу за убиство аустријског престолонаследника Франца Фердинанда у Сарајеву 1914. године, чиме је почео Први светски рат – рекао је Дојч за „Нешнел интерест“.

Он је истакао да и данас „без сумње“ постоје слична тајна друштва, да у САД и у другим државама постоје групе које желе да тајно утичу на владине активности.

– Такве групе се служе конвенционалним методама као што су лобирање, доприноси кампањама и преко конвенционалних и друштвених мрежа утичу на то да се објављују њихове поруке – рекао је Дојч.

Мишљења је, међутим, да многи у САД злоупотребљавају термин „дубока држава“.

– Такве размене речи на телевизијским програмима, твитови из Беле куће и коментари у магазинима су веома лоши стубови за градњу теорије о постојању зле „дубоке државе“. Параноичне присталице председника Трампа говоре о томе како нова „дубока држава“ прави организовани отпор запослених у федералној влади одлучних да подрију његово председниковање. Не треба да чуди што се многим владиним радницима, највише у цивилним агенцијама, не допада политика председника Трампа, нарочито она која позива на смањење буџета. Али, прозвати овакав отпор организованима је веома натегнуто – сматра Дојч.

Мало је анализа или доказа који се односе на питање постојања дубоке државе, наводи он.

Читај даље — 1 2

Loading...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: