Србија

Американци шокирали: Србија ће ускоро бити потопљена

Америчка метеоролошка служба „Акјуведер“ (AcuWeather) објавила је временску прогнозу за пролеће 2018. у Европи, у којој упозорава на висок ризик од поплава на Балкану због честих падавина

Иако је током већег дела зиме забележено мање кише и снега на Балкану него што је просек за тај период године, метеоролог Ален Реперт наводи да ће се олује с краја зиме наставити и током пролећа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Акјуведер упозорава да ће налети кише и олује с грмљавином довести до натпросечне количине падавина у подручју од Грчке до Румуније и Мађарске.

Упозорава и да се због слабо покретних олујних система очекују падавине на тим локацијама и више дана узастопно, што повећава ризик од поплава.

Снег ће вероватно падати на планинама током марта, а у априлу само на највишим тачкама, наводи Акјуведер.

Како напомиње да промена на блаже време с кишом заједно с отапањем снега с планина повећава ризик од поплава.

– Поплаве због честих падавина и отапања снега с планина могуће су у дузем периоду, што би могло да доведе до кашњења у сађењу усева широм Балкана – рекао је метеоролог Тајлер Ројс.

Осим опасности од поплава, Акјуведер упозорава на опасност од клизишта, која могу да угрозе области на Динарским Алпима и балканским планинама.

Наводи се и да Алпима прети ризик од поплава због велике количине снега после зиме, који ће се брзо отопити због благог ваздуха и честих падавина.

Промена на блаже и влажно време повећава и ризик од лавина, упозорава Акјуведер.

У делу који се односи на временску прогнозу за Балкан, Акјуведер је објавио и фотографију поплава у Обреновцу 2014. године.

 

Извор: Tanjug