Издвајамо Регион

БАКИР ЗАРАТИО СА ХРВАТСКОМ: Изетбеговић оптужио Хрвате да шурују са Србима, против интереса БиХ?!

Члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић упозорио је да је могуће очекивати погоршање односа Сарајева и Загреба, те српску и хрватску страну оптужио за ширење нетачних информација о радикализацији и опасности од исламског екстремизма у БиХ

За могуће погоршање односа са Хрватском, Изетбеговић је одговорност пребацио на хрватску страну због, како је рекао, „игнорисања интереса, ставова и права БиХ“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ако Хрватска настави с игнорисањем интереса, ставова и права Босне и Херцеговине, ти односи који су још добросуседски, неизбежно ће се погоршавати- рекао је Изетбеговић у интервјуу за портал Фактор.

Изетбеговић тврди да је до сад много тога „гурано под тепих“ и крајње је време, сматра, да се искрено приступи решавању деценијама старих отворених питања.

– На то нас обвезује и недавно усвојена нова стратегија Европске уније (за Западни Балкан). И нас и Хрватску- казао је Изетбеговић, неколико дана уочи трилатералнног састанка на врху, БиХ, Србије и Хрватске, у Мостару.

Трилатерални сусрет на врху, тројице чланова Председниства БиХ, председника Србије Александра Вучића и Хрватске Колинде Грабар Китаровић, најављен је за 6. и 7. марта.

Лидер Бошњака тврди да „и хрватска и српска страна“, свака из својих интереса, како би оствариле своје циљеве, свесно шире нетачне информације о радикализацији и опасности од исламског екстремизма у БиХ.- Раде то и хрватска и српска страна.

Хрватској је циљ нови изборни закон (у БиХ), српској нешто опасније од тог – изговор за властиту радикализацију, за стварање властитих паравојних јединица, за тврдње о “немогућем животу са Бошњацима“ и потреби за “излазак из пропале заједнице која се радикализује“ и тако даље. Све што они раде, и планирају да раде, импутираће нама- тврди Изетбеговић.

У вези Изборног закона БиХ, Изетбеговић очекује снажније ангажовање међународне заједнице не би ли се постигао договор пре маја, односно пре законског рока за расписивање избора који су најављени за октобар.

Изетбеговић се, како се наводи, посебно обрушио на хрватског члана Председништва БиХ Драгана Човића којег је, не бирајући речи, оптужио за ширење „дрских бесмислица“, а у прилог томе је као пример навео разговоре њих двојице са шефом ЕПП Џозефом Долом у Бриселу.

– Човић је говорио о стварању “исламске државе“ у БиХ и говорио је то пред председником ЕПП-а Долом. Након те тврдње ја сам казао да ћу напустити састанак ако се настави с таквим дрским бесмислицама.

Циљ стављања таквих хипотека на врат Бошњака је покушај изједначавања страна, релативизирања пресуде (Јадранку) Прлићу и осталима за удружени злочиначки подухват- казао је Изетбеговић.

Човићу је пребацио и како због жеље за политичком трговином, не прецизирајући на шта точно мисли, намерно кочи усвајање споразума државе с Исламском заједницом у БиХ који би требало да регулише статус те заједнице на начин на који је то раније учињено с Католичком и Православном црквом.

Упитан о наоружавању полиције у Републици Српској “хиљадама ових пушака”, Изетбеговић је рекао да је то разлог за забринутост.

– Набавили су десетероструко више пушака од реалних потреба полиције РС-а. Узнемирујућа је то порука за све нормалне и добронамерне људе у БиХ- казао је Изетбеговић.

Он је истовремено позвао све у БиХ да, како је рекао, не наседају на провокације и не допусте увлачење у политику дестабилизације и сукоба.

Одговор на наоружаваје полиције у РС треба да буде убрзано приближавање чланству у ЕУ и НАТО, тим пре што ће се, како очекује Изетбеговић, Милорад Додик „у догледно време“ уморити од покушаја рушења БиХ баш као и његове присталице.

 

 

Извор: Информер / Јутарњи лист