Издвајамо Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ! Уколико не испуните ову обавезу, прети вам казна до 150.000 динара

Фото: Pixabay.com

Не игноришите ово како бисте сачували новац у џепу

Свако од нас познаје бар једну особу која се макар једном није одазвала суду у својствусведока, а многи ни не знају да је неодазивање кажњиво уколико се непојављивање није оправдало.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Они који су лоше среће казну могу добити и после једног недоласка на сведочење, а сведок осим што може да се приведе полицији, може да се казни и новчано.

Законик о кривичном поступку у члану 101 јасно каже:

– Ако сведок који је уредно позван не дође, а изостанак не оправда или се без одобрења удаљи са места где треба да буде испитан, орган поступка може наредити да сведок буде принудно доведен, а суд га може и казнити новчано до 100.000 динара – наводи се у Закону и додаје:

– Ако сведок дође, па пошто је упозорен на последице одбије без законског разлога да сведочи, суд га може казнити новчано до 150.000 динара, а ако и после тога одбије да сведочи, може га још једном казнити истом казном.

Адвокат Денис Бећирић, бивши истражни судија каже да у пракси малтене нико није кажњен зато што се без оправдања није једном појавио да сведочи.

– У принципу се сведоку толерише једном да не дође без икаквог оправдања. Ако се други пут не појави без икаквог оправдања а прими позив, онда се углавном шаље привођење, или новчана казна. Привођење је практичније јер је циљ да се обезбеди сведок за следећи пут- објашњава он.

Према његовим речима, новчана казна неће бити већа уколико се сведок није појавио да сведочи о убиству у односу на сведока који је изостао да сведочи о неком блажем делу.

– Нема никакве разлике. Сведок је сведок, и потпуно се исто примењује тај члан за кажњавање које год дело да је било. Исто ће га суд казнити и ако је сведок за убиство и ако је сведок за обичну крађу. Али, ретко кад се пишу казне. И када се напишу, углавном се то учини да би се људи наплашили да дођу а онда се решење стави ван снаге. Ја се не сећам да сам неком наплатио казну – каже Бећирић.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: srbijadanas.com