Издвајамо Регион

ДОДИК УНИШТИО БАКИРА: Ми јачамо своју полицију, а са којом војском би Изетбеговић напао Српску?

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће одлучно бранити Републику Српску, те поручио бошњачком члану Председништва БиХ Бакиру Изетбеговићу да не калкулише никаквим рачуницама да би могао безбедносно или политички да је угрози, те се пита са којом војском би Изетбеговић да нападне РС, када би дошло до те екстремне ситуације.

Додик је рекао да Изетбеговић прети ратом, а њега оптужује да угрожава безбедност.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Шта Изетбеговић може да уради? Како да нападне Републику Српску? Шта да, рецимо, дођемо у ту екстремну ситуацију? Како би он то урадио? Са којом војском?”, упитао је Додик.

Он је навео да у Оружаним снагама БиХ има Бошњака, али да није сигуран да би сви били део Изетбеговићеве политичке одлуке.

Додик је истакао да Српска има своју полицију која је спремна да је брани, те додао да није непознато да Република Српска јача полицију, али из жеље да се бори против тероризма.

„Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак каже да је Република Српска манифестовала силу 9. јануара. Замислите глупости! Наравно да онда није далеко од тога да Изетбеговић каже да Додик или Српска угрожавају безбедност”, изјавио је Додик вечерас за Радио-телевизију Републике Српске.

Председник Српске каже да Изетбеговић напада Србију и Србе, јер је у силазној политичкој линији и напад на Србе му изгледа као добра варијанта да би вратио пољуљано поверење.

Додик је истакао да је Изетбеговић “уљуљкан Србима издајницима” из заједничких институција БиХ, те да верује онима који измишљају приче о паравојним организацијама у Српској.

„У исто време под његовом ингеренцијом се у Федерацији БиХ (ФБиХ) налазе егзактне јединице које се паравојно организују. Знамо да је Изетбеговић покровитељ тога, да се многа ловачка друштва у ФБиХ припремају за брзу трансформацију за не дај Боже”, рекао је председник Српске.

Додик сматра да је прича о наводној упитној безбедности смишљена с намером да буде елиминисан пре избора, односно да се не би кандидовао и био изабран.

Председник Српске је истакао да нико није против побољшања односа између Срба и Бошњака, али да ти односи морају бити базирани на одређеним стандардима и неупитним чињеницама.

“Република Српска је неупитна. Никакав разговор са Бошњацима или било ким не може да се деси уколико је захтев умањење снаге Српске. Само можемо разговарати о јачању снаге Републике Српске”, поручио је Додик.

Он је нагласио да је за Српску прихватљива БиХ онаква каква је написана у Дејтонском споразуму, односно да је састављена од два ентитета и три конститутивна народа, а не онаква каквом је види Изетбеговић и део међународне заједнице.

„Наша политика је политика ревизије свих наметнутих одлука високог представника да би се довели у позицију да три народа и два ентитета разговарају у БиХ. Свако друго наметање, очекивања, посебно његове будалаштине у вези са претњом ратом су доказ човека који нема никакво решење”, истакао је Додик.

Он је поновио да се о правима Српске не дискутује, да она нису за трговину и да се о томе не може отворити ниједна дискусија ни панел у свету у којем би Република Српска учествовала и дала легитимитет.

Коментаришући последњи састанак са председником Србије Александром Вучићем, Додик је рекао да Српска има снажно поверење у Вучића.

„Постоји проблем учешћа Изетбеговића на састанку у Истанбулу, јер није могао да учествује у име Председништва и БиХ. Ако је био у име бошњачких политичара, то је у реду”, нагласио је Додик.

Он је нагласио да је Изетбеговић највећа кочница када је реч о питању границе између БиХ и Србије, док су и српски и хрватски члан Председништва за решавање тог питања.

„Ми из Републике Српске смо рекли своје, али постоји њихова неразумна, необјективна опструкција која је увек присутна када се нешто тиче Срба”, истакао је Додик.

Он је навео да је са Вучићем разговарао и о ставу Изетбеговића да брза цеста према Београду иде преко Тузле, те нагласио да Српска не може спречити да се у ФБиХ гради куда Изетбеговић жели, али да Српска има своје приоритете.

„Оно што ће се градити кроз Српску свакако ће бити пут од Вишеграда до Пала и наш приоритет је та деоница у оквиру пројекта спајања са Београдом”, рекао је предсједник Српске.

Додик је нагласио да Српска има свој став, али да се то питање искомпликовало јер Изетбеговић и његови сарадници сматрају да оно што они мисле јесте мишљење у име БиХ.

Најавио је да ће покренути иницијативу за редефинисање става у вези са изменама Изборног закона БиХ, односно да буде задржана садашња одредба Устава БиХ да Република Српска бира Србина за члана Председништва БиХ.

Додик је појаснио да је став Српске након одлуке Европског суда за људска права у предмету „Сејдић-Финци” био да Српска бира непосредно једног члана Председништва, без националне одреднице.

Он је нагласио да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа „и да то треба да се одрази”, те да не оспорава да би и осталим народима требало омогућити да буду бирани.

„Покушаћу да окупим друге политичке партије из Републике Српске и да се вратимо на садашње уставно одређење и не мрдамо са те позиције”, рекао је Додик вечерас за Радио-телевизију Републике Српске.

 

 

Извор: Срна