Издвајамо Србија

МОГЕРИНИ: Радимо са Вучићем и Тачијем на признавању Косова, Вучић да потпише а за поделу смо само чули …

Pixabay.com

Званичници ЕУ наводе да “раде са председницима Србије и Косова” Александром Вучићем и Хашимом Тачијем на нормализацији односа, пише “Газета експрес”.

Међутим, како наводи приштински портал, у Бриселу нису желели да коментаришу идеју о подели Косова, већ су само рекли да су “свесни те иницијативе”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портпаролка Еу Маја Коцијанчић изјавила је за “Газету” да висока представница ЕУ Федерика Могерини “ради са двојицом председника на нормализацији”.

Осим тога, она је навела да су оба председника показала конструктивну ангажованост, да је према Стратегији о Западном Балкану потребан правно-обавезујући споразум, као и да ће ЕУ ускоро позвати обе стране у Брисел на наредну рунду преговора.

Подсећамо, “Газета” је нешто раније пренела да међу политичким лидерима на Косову, међу којима је и Хашим Тачи, постоји иницијатива о подели Косова.

Ипак, немачки званичници су изјавили да је та идеја опасна, док су из Амбасаде САД у Приштини навели да су против јер та идеја, како истичу, ништа не би решила, већ би створила додатне проблеме.

“Газета” наводи да идеју о подели Косова подржавају албански премијер Еди Рама и грчки шеф дипломатије Никос Коцијас.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Б92