Издвајамо Русија

НОВА РУСКА „СУПЕР-БОМБА“ ЗАЛЕДИЛА ЗАПАД: Од ње нема одбране!

Нова ваздухопловна бомба „Дрель“, биће примљена у наоружање током ове 2018. године. Ради се о пројекту НПО „Базальт“ који је интегрални део концерна „Техмаш“. По свим параметрима, реч је о оружју које ће вишеструко повећати ударни потенцијал руског борбеног ваздухопловства и самим тим драматично увећати губитке непријатељске живе силе и борбене технике.

Овај тип бомбе је по први пут представљен 2015.године (МАКС-2015) на штанду корпорације „Техмаш“, у виду перспективног пројекта. Већ наредне године, на великом сајму наоружања и војне опреме „Армия-2016“ овај пројекат је представљен под именом „Дрель“ (превод на срб. сврдло).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Државна испитивања новог базичног образца касетне планирајуће/једреће авио-бомбе тежине 500 кг, која је састављена из самонавођених ударних бојевих елемената СПБЭ-К „Дрель“, започела су још 2016.године. Комплетна ова испитивања се обављају у складу са жељама купца (читај Министарства одбране Руске Федерације), а после њиховог завршетка очекује се њено увођење у наоружање“-истакао је генерални директор концерна „Техмаш“ Владимир Лепин, а пренео интернет портал РИА Новости.

Унифицирана планирајућа касетна бомба ПБК-500У СПБЭ-К или једноставно Дрель“, намењена је уништавању непријатељске оклопне борбене технике, његових копнених радарских капацитета и командних пунктова. Главна предност ове бомбе у односу на постојеће, огледа се у томе, што авион који носи ову бомбу може да је отпусти са даљине од неколико десетина километара далеко од циља. Овако нешто је мисаона именица за планирајуће и гравитационе авио-бомбе које се тренутно налазе у наоружању руских Ваздушно-космичких снага. Нова авионска бомба може бити бачена на непријатеља са удаљености од 30 километара, а захваљујући систему сателитске навигације ГЛОНАСС, добијени су екстремни параметри прецизности са којима погађа и неутралише свој циљ.

ПБК-500У „Дрель“ је дугачка 3,1 метара, њен калибар износи 450мм, а укупна маса достиже целих 540кг. Ефективна зона њене употребе по висини се креће од 100-14,000 метара, док је елемент брзине приликом њеног одбацивања ограничен на 1,100 км/ч. Бојеви пробојни елементи су опремљени топлотним и радарским главама за самонавођење, а целокупан електронски систем навођења бомбе одликује висок степен отпорности на масивно противелектронско дејство од стране непријатеља. Бомба нема никакав додатни погонски блок, за достизање свог пројектованог домета. Она га достиже захваљујући одличним аеродинамичним решењима, који јој омогућавају да до свог одредишта долети попут једрилице. Још једна изузетно важна одлика ове бомбе је радарска невидљивост или „стелтност“. Ову бомбу је изузетно тешко открити са радарским средствима ПВО, без обзира на распон исијавања радио-таласа који емитују радари. Такође, ни савремени пасивни видови откривања ваздушних објеката, као што су електро-оптички системи ојачани термовизијским уређајима, тешко откривају ову бомбу. Дакле, њено пресретање од стране земаљских система ПВО је крајње сложено, и питање дал је уопште изводљиво.

Укупан капацитет касетног блока достиже бројку од 15 самонавођених бојевих елемената. Појединачна маса сваког овог бојевог елемента износи до 20 кг (укупна маса касетне бојеве главе је око 300кг). Навођење авио-бомбе се изводи путем сателитског система ГЛОНАСС. Када бомба достигне свој циљ, на висини од око 250 метара изнад тла долази до активације пуњења које има за циљ да ослободи тј. раздвоји блок са самонавођеном касетном муницијом, која се потом преко радарских и термовизијских самонавођених бојевих глава наводи на циљ. Према речима руских конструктора, њихов тип самонавођене субмуниције, која је примењена у авио-бомби „Дрель“, знатно је „интелигентнији“ у односу на тип и врсту муниције која се користи код америчког пандана AGM-154. Руска самонавођена бојева глава која је примењена код касетних самонавођених бојевих елемената бомбе, значајно је савршенија и самим тим осетљивија него код америчког решења. Посебно је интересантна чињеница да се овакав тип бомбе може употребити и на правцу где је могућ близак судар зараћених страна, где посебни алгоритими примењени у самонавођеном управљачком блоку, могу да разликују сопствену технику од туђе. Такође, за разлику од америчке навођене бомбе AGM-154, само један руски „Дрель“ са лица земље може да збрише 6-10 јединица борбене оклопне технике (код америчког пандана опсег се креће од 3-5 оклопних јединица), што је демонстрирано приликом испитивања. Дакле, неколико ових бомби, практично „у трептају ока“ могу да ликвидирају цео један тенковски батаљон непријатељске војске, што даје значајну предност на фронту. Осим кумулативне муниције, ова бомба може да садржи и специјално пројектоване бомбе БЕТАБ-М за пробијање армираног-бетонских конструкција испод којих се крије непријатељ или његова борбена техника. Дакле, ради се о бомби која заиста има широку лепезу борбене примене.

И то није све. Руски конструктори планирају интеграцију и помоћног мотора, који ће за 2-3 пута повећати ефективни домет ове бомбе. Претпоставка је да ће веома скоро појавити верзија авио-бомбе „Дрель“ великог домета,  са интегрисаним мотором, што ће омогућити овој бомби да уништава циљеве на даљинама већим од 85км.

 

Фото: Јутјуб Информбюро

Извор: rs.rbth.com