Здравље Издвајамо

СЕНЗАЦИОНАЛНО ОТКРИЋЕ ВАКЦИНЕ ПРОТИВ РАКА? Уклонила је туморе из тела мишева, да ли је ово најважнији проналазак икад?

Фото: Pixabay.com

Да ли се човечанство напокон приближило леку против рака?

Истраживање научника са престижног америчког универзитета Стенфорд, предвођена доктором Роналдом Левијем, показала су да је вакцина против рака уклонила туморе из тела мишева, чак и у фази метастазе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Откривено колико висок холестерол заиста утиче на стварање ћелија рака – и вести су узнемирујуће

Истраживање спроведено на мишевима, тако што је вакцина директно убризгавана у масу тумора, успешно је елиминисале све трагове малигних ћелија из тела животња, а требало би да буде успешна у лечењу многих врста ракова, укључујући и оне који се појаве спонтано.

Мишеви су генетски модификовани да спонтано развију туморе.

Вакцина је имала успеха и у уклањању метастазираних ћелија раширених по телу, наводи се на званичном сајту универзитета.

Научници верују да би коришћење вакцине на локалном нивоу могло да служи као јефтина терапијиа за рак, без нуспојава карактеристичних за хемотерапију.

Вакцина се састоји од два агенса, а мишеви су обично реаговали након једне дозе, а највише након две дозе вакцине.

„Када искористимо ова два агенса, примећујемо елиминацију тумора широм тела. Овакав приступ не захтева да се пронађу специфичне мете захваћене тумором и не захтева читаву активацију имуног система, нити мењање имуних ћелија пацијента“, рекао је доктор медицине и професор онкологије на Стенфорду, Роберт Леви.

Према његовим речима, вакцина се разликује од постојећих имунотерапија због тога што се вакцина користи на локалном нивоу и стимулишу се ћелије захваћене тумором, уместо читавог тела.

„У мишевима, приметили смо невероватне ефекте широм тела, укључујући и нестанак тумора из тела животиња“, рекао је Леви.

У даљем наставку истраживања, очекује се да ће се вакцина тестирати на 15 пацијената са лимфомом, а уколико се проба покаже успешном, Леви верује да ће вакцина бити успешна у борби против много врста тумора.

„Не верујем да постоји ограничење који бисмо тумор могли потенцијално да лечимо“, рекао је Леви.

Истраживање је објављено у јануарском издању „Сајенс транслејшнел медисин“.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Телеграф.рс/Тањуг