Издвајамо Србија

ХАШИМ ТАЧИ: Подела Косова ван памети и институција

Хашим Тачи (фото:ЈуТјуб)

Косовски председник Хашим Тачи оградио се данас од идеје о подели територије Косова, рекавши да је то ван његове памети и косовских институција.

Тачи је на конференцији за новинаре у Приштини, након сусрета са словеначким председником Борутом Пахором, рекао да „такве идеје не доприносе миру ни стабилности косовских институција“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је потврдио да идеја о подели територије Косова постоји и да то није ништа ново, али је она, казао је, дестабилишућа и штетна за Приштину.

„Та идеја је мртва. Било је идеја о подели и раније, али сам био јасан, поштовање територијалног интегритета је веома важно“, рекао је Тачи, пренела је „Газета експрес“.

Тачи је рекао и да су „иницијатори те идеје недавно опет претили да ће у потпуности изоловати земље“.

„Устав и Декларација о независности Косова су Библија и Куран“, навео је Тачи.

Говорећи о умешаности Албаније и премијера Едија Раме у идеју о подели Косова, односно размени територије, Тачи је рекао да је то погрешно.

„Косово је суверена земља и одлучује самостално. Ко мисли да разговарамо о Косову преко Албаније — погрешио је“, рекао је Тачи.

Иначе, директор овог приштинског портала Берат Бузала је јуче на својој страници на Фејсбуку, између осталог написао, да су „Хашим Тачи, Еди Рама и Али Ахмети (лидер највеће албанске странке у Македонији) у Тирани разговарали о подели Косова“.

 

Извор: Тањуг