Србија

ВИДОЈКОВИЋ О „ПОЧЕТКУ КРАЈА ЕУ“: Вредности ере Милана Обреновића старије од ЕУ!

БЕОГРАД – Популарни српски писац, Марко Видојковић, у интервјуу за Комерсант.рс, између осталог је говорио и о стању у Европској Унији, истичући да је Брегзит био „почетак краја ЕУ“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Европске вредности су попустиле, ЕУ се налази, речником преферанса речено, у „маказама“ између САД и Русије, изнутра је угрожена терористичким нападима и огромним економским неједнакостима, а староседеоци имају проблем са новим Европљанима, које је донео избеглички талас. Пољуљано је поверење у евро, а кад је Велика Британија одлучила да иступи из Уније, то је практично представљало почетак њеног краја. Како ће се она трансформисати, могу само да нагађам.“, каже полупесимистично српски писац.

„Ипак, ако упоредите огромну већину земаља ЕУ и Србију, јасно је да је евроспектицизам код Срба заправо последица незнања и бављења дављењем у сопственом блату. Вредности за које се данас у Србији боримо, исте су оне за које се овај народ изборио још време Милана Обреновића. Демократске и грађанске вредности су далеко старије од Европске Уније и то што се та заједница држава нашла пред великим искушењима не сме да нам буде оправдање да се понашамо као нагори олош који је континент икада видео.“, додаје Видојковић.

Извор: СрбијаЈавља / Комерсант.рс / ЗДЕС