Издвајамо Србија

ДАНИЈЕЛ ИГРЕЦ: Крајње је време да Србија постави ултиматум ЕУ!

Протекле седмице западну политичку јавност усталасала је изјава српског шефа дипломатије да део међународне заједнице лаже Београд и да одређене утицајне европске земље уопште не…

Протекле седмице западну политичку јавност усталасала је изјава српског шефа дипломатије да део међународне заједнице лаже Београд и да одређене утицајне европске земље уопште не желе одрживи компромис већ искључиво траже српско признање тзв. Косова.

На ову за Запад „скандалозну и неочекивану„, али за Србију дуго очекивану и преко потребну изјаву једног српског званичника реаговао је и званични Брисел. Из седишта ЕУ стигао је писмени деманти: „Ми не тражимо признање Косова!“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Са обзиром на речено предлажем државном врху Србије да сада упути јасну поруку Бриселу, тражећи од европских институција да свој изнети став поткрепе и конкретним делима. Србији празне речи ништа не значе, њих су пуне и препуне европске декларације и резолуције од којих ова држава нема никакве практичне користи. Време је за дејствовање.

Исувише дуго су на српску адресу стизали захтеви, уцене и ултиматуми. Дошао је тренутак да Београд одговори. Али не новим узмицањима и уступцима пред Бриселом већ одлучним српским ултиматумом. Ултиматумом који ће да гласи:

»Уколико заиста не тражите признање Приштине онда:

1.) Скините Поглавље 35 са дневног реда преговарачког процеса са Србијом;

2.) Обуставите примену и укините Споразум о стабилизацији и придруживању са тзв. Косовом;

3.) Повуците мисију ЕУЛЕКС са територије Србије;

4.) Вратите преговоре Београда и Приштине у оквире Резолуције 1244;

5.) Уклоните тзв. Косово са листе кандидата за визну либерализацију.

Покажите да ваши оснивачки уговори нису само мртво слово на папиру већ акти које сте спремни и вољни да примените у пракси. Покажите да члан 3а Лисабонског уговора који институцијама ЕУ налаже обавезу поштовања територијалног интегритета сваке европске државе важи и за Србију. Престаните да условљавате чланство једне државе са њеним одрицањем од дела сопствене територије.

Покажите спремност да своје речи претворите у дела, да се вратите примени међународног права, да прекинете са политиком двоструких стандарда. Покажите да Србија за вас није само трећеразредна провинција, обично тржиште за пласман ваших производа, база привредних сировина и јефтине радне снаге за ваше фабрике и творнице већ суверена држава са међународно признатим границама, јединственом територијом и сопственим националним, економским и безбедносним интересима.

Тек тада и само тада Србија ће вам поверовати да заиста не тражите признање лажне косовске државе. Све до тада ваши поступци сведочиће о вашим правим намерама, а наши даљи преговори о приступању у таквим околностима немају никакву перспективу и губе сваки смисао.

Статусна неутралност се доказује делима, а не речима!

 

 

Извор: Видовдан.орг