Издвајамо Регион

ДОДИК: Већина Срба би се на референдуму у Р.Српској изјаснила за припајање Србији

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да би се већина Срба у Српској на референдуму, када би он био одржан, изјаснила за припајање…

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да би се већина Срба у Српској на референдуму, када би он био одржан, изјаснила за припајање РС Србији.

„Гурнути смо у БиХ, то место нам је наметнуто као морање, диктирано од међунарoдног фактора. Желе да кажу да је Босна држава, а ми, као, нисмо… Међутим у Уставу и у Дејтонском споразуму пише да је БИХ састављена од два ентитета и три народа који су извориште свог суверeнитета и одлука на заједничком нивоу“, рекао је Додик за телевизију Пинк.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упитан да ли би волео да се распише такав референдум, Додик је рекао да он то не крије и да годинама говори о томе, као и да мисли да је то природно.

„На крају ће та политичка природа победити, то се не може зауставити. То је била табу-тема и о томе није смело да се прича. РС има све елементе са становишта државе и то је оно од чега ми полазимо. РС је једино што функционише у БиХ, заједнички ниво је изгубљен јер нема консензуса“, рекао је Додик.

Како је рекао, РС је прављена у миру, „вољом српског народа, као зов за слободом који је Србима на том простору значио државу“.

„Када није било државе догодили су нам се ’Јасеновац‘ и ’Јадовно‘, где смо масовно побијени“, рекао је Додик и поновио да је РС одбрањена у рату и неће одустати од обележавања Дана РС 9. јануара око чега постоји консензус и позиције и опозиције.

 

Извор: Тањуг