Издвајамо Регион

ДОДИК: За Републику Српску 1. март није, неће и не може бити празник!

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да за Српску 1. март није, неће и не може бити празник, јер је то дан у…

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да за Српску 1. март није, неће и не може бити празник, јер је то дан у којем је цели један народ, српски, прегласан, у којем су нападнути наши национални симболи попут заставе и најтрагичније – дан када је убијен српски сват и то само зато што је Србин.

Додик је истакао да је овај датум изванредно подсећање српском народу шта му се може десити уколико се Република Српска девастира.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Инсистирање на овом датуму као дану независности доживљавамо као једну у низу провокација, у првом реду бошњачке политичке елите, која не пристаје на било какав договор о датумима који би били прихватљвиви за све, и што је најгоре која инсистира да се слави датум који је, касније ће се показати, практично био окидач за ужасан грађански рат који нам се догодио“, истакао је Додик.

Првог марта 1992. године у Сарајеву је убијен српски сват Никола Гардовић, отац младожење Милана, а рањен православни свештеник Раденко Мировић, док су убице, које муслиманска власт у Сарајеву није ни покушала да идентификује и казни, спалиле српску заставу.

Србе у Републици Српској и БиХ 1. март подсјећа и на нелегални референдум о независности БиХ, спроведен 1992. године, на који већина Срба није изашла и на којем су прегласани од друга два народа – Бошњака и Хрвата.

У деловима ФБиХ и ове године 1. март је нерадни дан јер се обележава такозвани дан независности БиХ, иако на нивоу БиХ никада није усвојен закон о празницима, па тако и о овом датуму.

У Републици Српској и дијеловима ФБиХ са хрватском већином овај датум се не обележава и радни је дан за све институције.

 

 

Извор: СРНА / РТРС