Издвајамо Свет

РУСИ ПОТВРДИЛИ: Руске подморнице биле у близини америчке ракетне базе а да нико није приметио

Руске војне власти потврдиле су, након шест година, да су њихове подморнице својевремено стигле непримијећене до америчке ракетне базе на подручју Мексичког залива и позиционирале…

Руске војне власти потврдиле су, након шест година, да су њихове подморнице својевремено стигле непримећене до америчке ракетне базе на подручју Мексичког залива и позиционирале се на удаљености довољној за напад.

О овој вежби причало се годинама, али није било званичне потврде. У том, сада легендарном, походу до обала САД, руске атомске подморнице стигле до саме америчке базе, затим се идентификовале и кришом вратиле у своју базу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Припадници Северне флоте руске армије први пут су проговорили о тој операцији, која је својевремено изиритирала команду америчке ратне морнарице. Године 2012. руске атомске подморнице су по задатку морале заузети положаје у подручју војнопоморских база САД.

„Задатак је поштено обављен. Подморнице нису биле примећене пре него што су се идентификовале у том подручју, а затим у тајности вратиле у базу“, рекао је заповедник дивизије атомских подморница капетан прве класе, Сергеј Старшинов.

У походу су учествовале подморнице пројекта „971 Шчука-Б“. Ова пловила су произведена у периоду 1983-2001. године и постала основна класа вишенаменских атомских подморница руске флоте, чиме су заменила подморнице пројекта „Шчука“.

 

Извор: Срна/РТРС