Издвајамо Свет

РУСКИ ЕКСПЕРТ ЛЕОНИД САВИН: САД воде непрекидни мрежни рат против Русије! (ВИДЕО)

Руски геополитичар Леонид Савин боравио је недавно у Србији где је са професором Александром Дугином промовисао њихову најновију књигу „Мрежни ратови“ која објашњава на који начин САД воде непрекидни рат против Србије, Русије али и осталих земаља.

Прва промоција књиге „Мрежни ратови“ одржана је у Дому културе у Пироту, а том приликом Леонид Савин гостовао је на ТВ Пирот у емисији „Они кажу“ аутора Владимира Вељковића.

У интервјуу за ТВ Пирот Савин говори о односима Србије и Русије, Хуманитарном центру у Нишу, ситуацији на Блиском Истоку, могућем распаду НАТО пакта, мрежном рату који воде САД, политичкој ситуацији у Русији пре предстојеће изборе и другим актуелним темама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Многи називају 21 век, веком нових технологија, али ви покушавате да докажете да се неки ратови воде и на интеренту. Можете ли нам рећи нешто више о томе?

Појава нових технологија била је увек повезана са конфликтима још од времена неолита. Појава нових технологија повезана је са оружјем, са начином избијања рата  и, када се деведесетих појавио интернет,  почео је да се шири. Наравно, прво војна технологија, пројекат ХААРП-а био је разрађен у Пентагону. Деведесетих, када је постао глобалан, појавила се могућност координирати своје деловање, организовати децентрализоване акције итд. Амерички специјалисти-социолози назвали су ову појаву „мрежни рат“. Био је одвојени програм Пентагона из тог центра војног деловања, када су нове могућности у комуникацији дозволиле брзу координацију кретања, војно деловање или једноставно премештање , док су и политички активисти из разних земаља, такође, користили нове могућности да би бранили своја права или неке политичке пројекте. Све се то тесно преплиће и сама студија интересантан је процес. Феномен „црвене револуције“  – прва која се десила је она у Југославији, такође повезана са тим ратовима, као што је појава уличних протеста, који су координирани на тај начин и тешко је израчунати где је центар  координације. Чини се да је то критична маса са општим интересима. У ствари, на тај начин могу да се изводе државни удари, који су се и десили на совјетским просторима. Могуће је поставити своју агентуру у другим државама, политичке структуре и временом присвајати власт. Стога, „мрежни рат“  потребно је изучавати, анализирати тај феномен и ићи ка поразу противника.

Како се Русија снашла у ери нових технологија?

Ако говоримо о мрежним ратовима, ситуација у Сирији показала је наше могућности, при чему врло добро, јер су одмах стигле наруџбине што се разних система наоружања тиче. Наши бивши противници су се заинтересовали: Саудијска Арабија и Турска… На пример, систем С 300 С 400. Друге државе, такође, купују војну технику, при чему амерички специјалисти потврђују ефектност многих наших типова наоружања, примењене на беспилотне, летеће апарате, које смо користили у Сирији против покушаја напада. Ако говоримо о технологијама у вези са стратегијом, то је наша војно-аналитичка група: пажљиво прати појаву новина и промене у социјалној активности. На пример, Валериј Герасимов, када је био руководилац Генералног штаба 2013. године, написао је чланак где је изнео да само 20% савремених ратова прати војне прорачуне, а други се усмеравају на другу страну, то су економија, политика, култура, образовање  и свакако томе треба да се посвети пажња. Све је комплексно, све је повезано међусобно.

У вашој књизи „Мрежни ратови“ два поглавља носе наслове „Мрежни рат против Русије“ и „Мрежне претње Путину“. Како се  Русија сналази у том рату? 

Важно је прво сетити се да је у време Јељцина Русија имала политичку елиту која је била либерална; остало их је неколико, који још увек раде у руководству, то је западна агентура, такозвана „пета колона“. Постоји и „шеста колона“, то су псеудопатриоте, који су ту наводно за Русију и чекају одговарајући моменат да би прешли на другу страну. У Русији је била изграђена огромна мрежа невладиних организација, многе од њих су затворене, то је било правилно решење. На пример структура Џорџа Сороша, званично због разлога Русије. Деведесетих су се активно бавили државним делима, отворено су делили донације, покушавали да препишу нашу историју, што је важна чињеница, јер изменити историју значи изменити идентитет неког народа. У принципу, руководство нас одлично разуме што је различита агентура на местима; разне феномене, разне проблеме, кључна питања могу да користе у случају да неко угрожава суверенитет државе, било кроз економију, било кроз неку етничку напетост, кроз конфликте у региону или религију, на пример утицај вехабизма – покушали су да шире утицај преко Подволожја, кроз кавкаске субјекте Руске Федерације. Врло је сложено питање, што је сложнија држава, то је више слабих тачака на које може да се удари. Руска Федерација је религиозна мултиетничка земља, поседује велику територију и самим тим ако нашим непријатељима не успе напад на једном пољу, они покушавају да провоцирају на другом.

Књигу „Мрежни ратови“ можете наручити на телефон 063 102 28 55 или на мејл [email protected]. Цена књиге је 500 динара плус ПТТ трошкови.

Погледајте читав интервју:

Набавите књигу руских геополитичара Дугина и Савина о томе како Америка ратује против читавог света методама мрежног рата

Posted by Дневне Новине Правда on Friday, March 2, 2018

 

Извор: Правда/ТВ Пирот