Издвајамо Србија

БУЛАТОВИЋ ОТКРИО ШОКАНТНЕ ДЕТАЉЕ: САД нису хтеле да нас бомбардују! Нема услова, радићете оно што тражимо!

Фото: Јутјуб

БЕОГРАД – Америка није ни хтела да нас бомбардује 1999. него је то тражио неко други… Али пошто Европа није могла да сакупи војнике за интервенцију, онда су они рекли: Ок, ми ћемо, али под овим условима, открио је Момир Булатовић, у то време председник Савезне владе СР Југославије, и један од најближих сарадника Слободана Милошевића.

Гостујући у Јутарњем програму ТВ Хепи, он је до детаља открио како су изгледали дани и последњи часови уочи самог почетка бомбрадовања, у предвечерје 24. марта, те 1999. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Булатовић је јутрос открио да је Европа хтела 1999. да изврши копнену интервенцију на СРЈ и да је кренула да скупља војску али није успела у томе јер нико није хтео да се одазове и онда су у помоћ позвали Американце који су им отворено рекли да хоће, али искључиво под својим условима – они ће само бомбардовати из ваздуха и ни у ком случају неће слати своје војнике у копнену интервенцију а и уколико дође до таквог развоја догађаја Европљани ће бити дужни да искључиво шаљу своје јединице у директне борбе на тлу.

– Дан уочи почетка бомбардовања 23. марта ја сам по уставу прогласио стање непосредне ратне опасности, а сутрадан и ратно стање… А како сам се осећао… То је био један обичан бели коверат из ког сам прочитао оно што је било по уставу… Иако смо очекивали бомбардовање још од октобра 1998. и све се то знало… опет био шок! Прва бомба пала је те вечери у 20.06 часова на Црну Гору и онда сам по уставу ратно стање – препричао је Булатовић дешавања у тадашњем државном врху.

– У 20.06 пала је прва бомба и потом је одржан састанак… Био је то састанак једне мале шокиране земље која није ни знала где су тачно пале прве гранате, а иначе тај напад био је противправан и тога су били свесни и Американци… На једном од састанака са изаслаником Мартијем Ахтисаријем, Ахтисари је Слободану рекао да ће Србија бити потпуно уништена, а Слободан му је на то казао: Како ћете да објасните свету да ћете убити два милиона људи у Београду? Ахтисари му је на то одговорио питањем зна ли уопште колико је људи погинуло у Вијетнаму… – испричао је Булатовић.

– Дуго смо се добро држали и мислили да можемо… Али пред крај Американци су увели стратешки бомбардер Б-52 и онда је све постало права кланица, жртбе су биле огромне… Павковић (генерал Небојша) и ја смо плакали док су падале бомбе… То је била сила – присетио се Булатовић и на питање водитеља како то да он никада није био у Хагу открио још нешто што јавност досад није знала.

– Слободан је одредио да Никола (Шаиновић) иде у Хаг а не ја и тада ми је рекао: Млад си човек… Нећеш ти него Никола… И ниси Србин него Црногорац. Због овога ћемо сви у затвор и то је свима јасно, али пусти Николу нек иде он… Па је Шаиновић после морао да објасни жени како ће и зашто баш он ићи у затвор – испричао је Булатовић и нагласио да „историју сваког тренутка треба посматрати отворених очију“.

Он је испричао и једну анегдоту с мировних преговора у Дејтону како су Милошевић и он седели за столом са Ричардом Холбруком и Кристофером Вореном…

Истина о парчету белог папира у Дејтону

– Седе тако за столом Холбрук и Ворен Кристофер, а Слободан и ја преко пута а онда се Кристофер насмеје, врати нам бели папир и каже: Ви не разумете, нема никаквих услова, радићете оно што вам тражимо увек и стално.“

MOMIR BULATOVIČ o bombardovanju SR Jugoslavije

Posted by Silly Telly on Friday, March 23, 2018

Подсетимо, Момир Булатовић био је председник Црне Горе од 1990. до 1998, председника савезне владе СРЈ од 1998. до 2000. године и један од учесника мировних преговора у Дејтону о којима и данас колају разне приче попут оних о поноћним састанцима у пиџамама и Милошевићевим цртањем мапа на салветама…

У студији „Тајна историја Дејтона: Америчка дипломатија и босански мировни процес 1995“ Дерека Шолеа и Бенета Фримана описује се и драма последњег дана преговора наводно је откривено да је једног јутра Милошевић одлучио да преломи и потпише споразум с Туђманом па је наводно на снегу и без капута, на паркингу поред војне базе, чекао Холбрука да му представи ту идеју.

Наводно се пре потписивања Дејтона дешавала и права унутарсрпска драма према којој је Милошевић показао мапе босанским Србима, а кад их је Крајишник видео пао је у несвест на шта је Милошевић наводно рекао: „Пао је у кому.“

Извор: Курир.рс/СЂП/ТВ Хепи